> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Od Ave Maria po divoký Dulaman

Chválit chlapecký sbor Boni pueri, který zvedá ze sedadel Japonce i Newyorčany, je nošení Gočára do Hradce. Ale Hradec Králové je zvláštní město, které o svých klenotech dobře ví, a to mu bohužel mnohdy pohříchu stačí.

Kdo v sobotu viděl v hradecké Městské hudební síni Jarní koncert přípravného oddělení Bonifantes a tenorů a basů, kteří se chystají na festival v Montreux, měl jistě po každé skladbě chuť pískat jako na bigbítu a chápal mladé Japonky, které neváhají s fanouškovskou zarputilostí cestovat z Tokia až do Hradce.

Boni pueri s půvabnou kanadskou sbormistryní Jennifer Beynon umí udělat show, ovšem její efekt není vnější, je třeba v neokázale moderní dramaturgii od 16. do 20. století, v níž jsou gregoriánská Ave Maria, Purcellův Sound the Trumpet, hybné židovské písně, velebné Hovlandovo Laudate Dominum i moderní díla šamanská Tshotsholoza Henryho Lecka, jež už má blíž k Peteru Gabrielovi než ke klasice, či divoký Dulaman Michaela McGlynna. Vrcholem pak mohl být skotský tradicionál Loch Lomond, jenž aranžérka Katie Morgan Bart s hravostí „rozbila“, aniž by porušila skvostnou lidovou melodii pro tenor. Zpěváci, starší i ti devítiletí, mají to, co lze nazvat interpretační inteligencí. Vědí, co zpívají, a je-li za vší lehkostí a samozřejmostí drill, na jevišti po něm není ani stopa. Každý zpívá „za všechny“, sóla působí, jako by si je rozdělili podle chuti v šatně.

Boni pueri v několika písních řeknou o vnímání vážné muziky víc, než pluky vznosně ofrakovaných krasoduchů „od klasiky“. A ještě z každého, kdo je slyší poprvé, si udělají fanouška.

Petr Mareček - MF DNES (3. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout