> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Velikonoce patří v Brně duchovní hudbě

Tak jako každý rok již patnáct let budou velikonoce v Brně nejen svátkem jara, zrození a Kristovy smrti a nanebevstoupení, ale také svátkem duchovní hudby. První koncert v katedrále sv. Petra a Pavla se bude konat na květnou neděli 9. dubna.

Brněnská katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově bude v dubnu hostit patnáctý ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. Pod záštitou brněnského primátora, jihomoravského hejtmana a brněnského biskupa pořádá přehlídku město Brno. Jde o největší akci svého druhu v České republice.

"Festival bude jako každý rok zahájen na Květnou neděli dvěma provedeními skladby Stabat Mater, tentokrát Schuberta a Verdiho," uvedl generální intendant přehlídky Miroslav Stehlík. Po úvodním vystoupení bude následovat dalších pět koncertů. Na Petrově se představí například chlapecký sbor Boni Pueri, Filharmonie Brno, nebo Kühnův smíšený sbor se sólistou Jiřím Stivínem. Ten na svoje flétny přednese variace na skladby renesančních a barokních skladatelů, mimo jiné Händela, Monteverdiho, da Palestrinu nebo Bacha.

Poslední koncert festivalu, naplánovaný na 23. dubna, připomene letošní mozartovské výročí. "Mozartovi jsme se v našem dramaturgickém plánu nemohli vyhnout. Snažili jsme se však vybrat jeho méně známá duchovní díla," uvedl dramaturg festivalu Petr Fiala. Přehlídku tak zakončí Mozartova mše Missa solemnis Dominicus Messe a skladba Regina coeli pro sbor a orchestr B dur.

Mozartova tvorba ale zazní také o čtyři dny dříve, ve středu 19. dubna. Večer s názvem Upřímná zbožnost velkého tvůrce představí Komorní filharmonie Pardubice, Český filharmonický sbor Brno a sopranistky Eva Daňhelová a Hana Škarková Mozartova drobnější duchovní díla.

Dramaturgové však upozorňují na to, že i další koncerty stojí za pozornost, byť se na nich nehrají skladby věhlasných autorů. "Duchovní hudba stále skrývá mnoho dosud málo známých klenotů," uvedl Fiala.

Všechny koncerty festivalu se konají v petrovské katedrále, která má vyhřívanou podlahu a pro koncertní účely 660 míst k sezení. Předprodej vstupenek v základní ceně 150 korun začne v Besedním domě 4. dubna.

Jan Šmikmátor - Rovnost (27. 3. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout