> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Velikonoce s duchovní hudbou

Brněnský festival je svého druhu největší v České republice

Velikonoční festival duchovní hudby vstoupí v neděli 9. dubna do svého 15. ročníku.

„Nezapomínáme ani na letošní mozartovské výročí," říká dramaturg Jiří Beneš. Brněnský festival je největší v zemi věnovaný duchovní hudbě. Generální intendant Miroslav Stehlík před novináři v pátek vzpomínal na začátky.

„První koncerty bývaly v kostele u Minoritů, v dalších letech také v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně. Již podesáté se budou koncerty konat v katedrále sv. Petra a Pavla. Jsem rád, že s touto myšlenkou přišel brněnský biskup Vojtěch Cikrle," řekl Stehlík.
Festival bude tradičně zahájen o Květné neděli dvěma provedeními skladeb na sekvenci ze 13. století Stabat mater (Stála matka). Anonymní text líčící utrpení Ježíšovy matky byl určen do roku 1727 k provozování na svátek Matky sedmibolestné 15. září.

Letos uslyšíme Stabat mater Franze Schuberta a Giuseppa Verdiho v provedení Severočeské filharmonie Teplice, Českého filharmonického sboru Brno s dirigentem Charlesem Olivieri-Munroem, Kanaďanem žijícím v Česku. O dva týdny později, v neděli 23. dubna, zazní Mozartova díla Regina coeli pro sbor a orchestr B dur a Missa solemnis Dominicusmesse v provedení Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru.

Koncertů bude šest, polovina v pašijovém týdnu, polovina po Božím hodu velikonočním. Na druhém koncertu 10. dubna zazpívá známý sbor Boni pueri díla Zelenkova a Tůmova, o den později výběr z Matoušových pašijí J. S. Bacha.

Druhou polovinu festivalu začne ve středu 19. dubna Komorní filharmonie Pardubice opět s již uvedeným brněnským sborem, provedou osm Mozartových děl, která se v Brně nehrají často, sdělil dramaturg festivalu a sbormistr Českého filharmonického sboru Petr Fiala.

Magnetem pátečního koncertu 21. dubna bude Jiří Stivín se svými improvizacemi na staré skladby, které následně zazní. Stejně jako varhaník Jaroslav Tůma na druhém koncertě pronese i Stivín k některým skladbám krátké komentáře. Vstupenky v předprodeji Filharmonie Brno od 4. dubna, podrobnosti na adrese www.mhf-brno.cz

Jan Trojan - Právo (25. 3. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout