> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Šípek vystavuje v Assenu, expozici zahájili Havel a Kok

Brusel/Assen (Nizozemsko) - Za účasti českého exprezidenta Václava Havla a bývalého nizozemského premiéra Wima Koka byla dnes v severonizozemském Assenu slavnostně otevřena výstava z díla českého výtvarníka a Havlova přítele Bořka Šípka. Vernisáží zároveň odstartoval bohatý festival české kultury v nizozemské provincii Drenthe.

Na vernisáž přišlo podle českého velvyslance v Nizozemsku Petra Kubernáta asi 600 pozvaných hostů včetně veškeré místní honorace. Šípek přivezl asi pětinu své veškeré tvorby - skleněné plastiky, design, nábytek, nádobí i fotografie zaplnily čtyři veliké sály Drenthského muzea. "Je to jen část jeho tvorby, ale člověk si tady uvědomí, co už toho ten Šípek udělal," řekl Havel ČTK. Do Assenu vážil cestu proto, že to svému příteli slíbil. "Záleželo mu na tom. Hodně jsme toho spolu udělali na Pražském hradě a doufám, že se ještě k nějaké spolupráci dostaneme."

S Kokem se bavil také o dnešní skepsi vůči EU v evropských zemích, která se projevila mimo jiné loni negativním referendem o euroústavě v Nizozemsku. Havel odmítá tomuto trendu přisuzovat dramatický význam. "Evropská integrace je proces do té míry důležitý a dlouhodobě zásadní, že nevadí, přijde-li nějaká fáze únavy, když se nepovede přijmout ústava a podobně. EU už přežila hodně a nemá alternativu - jedinou alternativou je to, co pamatujeme po tisíciletí, tedy války, včetně světových," řekl. S určitou kocovinou vyvolanou velkým předloňským rozšířením EU, která se markantně projevuje právě v Nizozemsku, bylo podle něj třeba počítat.

Samotný festival bude zahájen v úterý, tedy v první jarní den. Do Assenu a dalších místech provincie během 20 dnů, do 9. dubna, přijedou bratři Formanové, soubory Hradišťan, Boni Pueri či Severáček, Teatr Novogo Fronta, Gabriela Demeterová a další. V místním kulturním středisku začne výstava fotografií Dany Kyndrové a milovníci literatury budou moci besedovat s Jáchymem Topolem, Vladimírem Pistoriem nebo Sylvou Fischerovou.

Vystoupí také skupiny Hm... a Psí vojáci. České centrum v Haagu přiveze řadu málo obvyklých filmů, jako Ženy proměny od Eriky Hníkové, Má šťastná hvězda Heleny Třeštíkové nebo známější Sedmikrásky Věry Chytilové. Assen a provincie Drenthe prožijí prostě tři neděle po česku.

Podle Kubernáta je to první takto bohatá česká prezentace na severu Nizozemska. Hlavní podíl na realizaci má velmi aktivní zdejší muzeum, které pěstuje tradiční styky s českou kulturní scénou; před dvěma lety se rozhodlo ji prezentovat doma a od té doby "Pražské jaro v Assenu" usilovně připravovalo.

ČTK (19. 3. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout