> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Publikum v Třeboni hudbě rozumí a umí ocenit výkon

Často dostáváme otázku, proč se naší společnosti daří v Třeboni pořádat zimní cykly Abonentních koncertů (v závěru tohoto roku započne již 10. ročník) a nyní i letní cykly, ten letošní se odehraje v termínu 11. - 15. července pod názvem Třeboňská nocturna. Odpověď je velmi jednoduchá. Setkalo se několik pracovitých lidí s nápady a snahou tyto realizovat.

Tito byli podpořeni lidmi, kteří mají vážnou hudbu rádi a neváhali do projektu vložit své peníze, představitelé města, městské policie, hasiči, Technické služby, IKS a řada dalších, kteří nám velmi vycházeli a vycházejí vstříc. A celkový výsledek je takový, že se v tomto krásném, nevelkém městě hudbě velmi daří.

Hlavní dramaturg koncertů, profesor Jiří Hlaváč říká, že se mu již celá řada významných umělců nabízí, aby je zařadil do programu, protože pověst o tom, že v Třeboni jsou koncerty pravidelně velmi navštívené, že přichází publikum, které hudbě rozumí a dobré výkony umělců umí ocenit se šíří velmi rychle.

Dělá nám radost (programy připravujeme s ročním předstihem) již dnes takřka s jistotou můžeme říci, že 14. července 2007 přivítáme v Třeboni Evu Urbanovou, která v tomto městě nikdy neúčinkovala. Bude to v čase oslav 20 let umělecké činnosti této znamenité české umělkyně.

I v letošním roce je připraven program, z kterého si jistě vyberou i ti nejnáročnější posluchači. V úterý a středu (11. a 12. července) se uskuteční v chrámu svatého Jiljí a zámku dva komorní koncerty. Ve čtvrtek velký chlapecký sbor Boni Pueri vystoupí v Divadle J. K. Tyla. Páteční večer bude oslavou swingu a pod širým nebem na Masarykově náměstí přivítáme Big Bend Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla. Zazpívají Karel Černoch a Ilona Czáková.

Sobotní závěrečný koncert - je plánován také na Masarykovo náměstí a již tradičně je poctou Emě Destinnové. Moravskou filharmonii Brno bude řídit Petr Vronský. V první polovině vystoupí nadějný violoncellista Petr Nouzovský a ve druhé části skvělá sopranistka, členka Národního divadla v Praze, Marina Vyskvorkina.

Během večera na natáčení filmu o Božské Emě zavzpomínají herečka a představitelka hlavní role paní Božidara Turzonovová a dr. Zdeněk Mahler, který k filmu napsal scénář.

Páteční swingový večer natáčí Český rozhlas 2 Praha. Z celého cyklu koncertů pořizují záznam pracovníci České televize a stejně, jako tomu bylo v závěru loňského roku, by tento měl být odvysílán. Nad Třeboňskými nocturny převzali záštitu ministr kultury Vítězslav Jandák a hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník. Oba přislíbili na některém z koncertů osobní účast.

Cyklus koncertů, jež v Třeboni zaznějí, bude nepochybným vyvrcholením Třeboňského kulturního léta. Mají být větším zviditelněním města na kulturní mapě naší republiky a jistě i pozvánkou k návštěvě pro hosty z České republiky, ale i ze zahraničí.

Co je ale pro nás, pořadatele, hodně důležité, aby naše pozvání přijali především občané Třeboně a aby získali pocit, že festival k městu již neodmyslitelně patří.

Listy Jindřichohradecka (1. 3. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout