> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Automaty vynášejí miliony

PŘÍNOS PRO MĚSTSKÉ POKLADNY

Z výnosů výherních automatů ročně plynou do městských pokladen miliony korun. Radnice vybírají za povolení provozu zařízení a patří jim i část zisku

Hradec Králové - Výherní automaty nepřinášejí zisk jen svým provozovatelům. Část peněz, které do nich lidé naházejí, končí i v městských kasách. A nejedná se o žádné drobné. Příjmy radnic z poplatků za provoz výherních hracích přístrojů přesahují každoročně v největších městech Královéhradeckého kraje deset milionů korun.
Města získávají peníze ze tří zdrojů. Prvním z nich jsou správní poplatky za vydávání povolení k provozování výherních automatů, které ze zákona činí na čtvrt roku deset tisíc, na půl roku šestnáct a na rok třicet tisíc korun za jeden hrací přístroj. Radnice mohou dále po provozovatelích za každý automat požadovat místní poplatek v rozmezí pěti až dvaceti tisíc korun. Městům ze zákona rovněž náleží minimálně šest procent ze zisku z provozu automatů, které musí použít na veřejně prospěšné účely.

Automaty nejvíc vynášejí Hradci a Trutnovu

Nejvíc peněz z výherních automatů mají největší města v kraji Hradec Králové a Trutnov. Ve stotisícovém Hradci je v současné době v provozu asi pět set výherních přístrojů, od jejichž provozovatelů vybralo krajské město v loňském roce na poplatcích přes deset milionů korun.
„Každý rok se jedná o podobnou sumu. Většina vybraných peněz jde na veřejně prospěšné účely. Vloni to například bylo osm a půl milionu korun. Na letošní rok ještě není konkrétní výše částky určena,“ informoval mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Magistrát dává peníze k dispozici zahraniční, sportovní, kulturní a sociální komisi města, které je potom většinou rozdělují v grantových řízeních. „Zahraniční komise přispívá třeba na cesty do našich partnerských měst nebo na koncertní turné chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri. Výše finanční podpory závisí na kvalitě projektů, které jednotliví žadatelé předloží,“ upřesnil Svoboda.

Deset milionů z dvou set automatů

V Trutnově si mohou lidé zahrát přibližně na dvou stech automatech, které do rozpočtu města každý rok přinášejí také zhruba deset milionů korun.
„V našem rozpočtu, který se každoročně pohybuje kolem půl miliardy korun, to není nijak významná položka. Veřejně prospěšné aktivity, které z poplatků za provoz výherních hracích přístrojů financujeme, proto nijak blíže neupřesňujeme. Částka, kterou na tuto oblast každý rok uvolňujeme, je mnohonásobně vyšší, takže to ani není nutné,“ vysvětlil tajemník trutnovské radnice Zdeněk Nýdrle.
Provoz výherních hracích přístrojů v Jičíně upravuje zvláštní vyhláška, podle které se nesmí automaty objevit ve školách, v sociálních a zdravotních zařízeních nebo v budovách státních orgánů a církví ani ve vzdálenosti do sto metrů od těchto objektů. Na automatech si není možno zahrát ani na celém území městské památkové rezervace. Možná i proto je v současné době ve městě v provozu jen osmdesát hracích přístrojů, které každý rok přinesou do městské kasy zhruba dva miliony korun.
„Vybrané peníze jsou součástí rozpočtu a hradí se z nich veřejně prospěšné aktivity, například výsadba zeleně, výstavba dětských hřišť nebo sportovní a kulturní granty,“ sdělil Jiří Matějka z odboru kultury na jičínské radnici.

Nejlepší přehled o využití peněz mají v Hořicích

Nejlepší přehled o využití příjmů z poplatků za výherní automaty má radnice v Hořicích, která každý rok tímto způsobem získá zhruba půl milionu korun. Hořičtí zastupitelé totiž vždy na začátku roku určí konkrétní akci, kterou z vybraných peněz podpoří. Vloni využili peníze na provozní dotaci pro místní sportovní zařízení, o rok dříve na příspěvek na výstavbu nového hřiště u Základní školy Habr.
Letos poplatky za provoz hracích přístrojů umožní zřízení nové pohybové místnosti v Základní škole v Komenského ulici.
„Škola nemá vlastní tělocvičnu a žáci musí na hodiny tělesné výchovy docházet do haly gymnázia. Pohybová místnost sice nebude mít parametry klasické tělocvičny, ale pro tělesnou výchovu menších žáků bude stačit,“ uvedl tajemník hořické radnice Jaroslav Vais.

Ivan Truhlička - MF DNES (3. 3. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout