> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Malý filmový Amadeus je z Benátek

Benátky nad Jizerou - Jako malý byl označován za zázračné dítě. Miloš Forman si ho vybral pro roli malého Mozarta do slavného oscarového snímku.

"Bylo to několik málo vteřin, které však se mnou stále putují. Pro některé zůstanu tím malým Mozartem do smrti," říká talentovaný klavírista z Benátek nad Jizerou Miroslav Sekera.

V době natáčení mu bylo šest let. "Bylo to zrovna období, kdy mi vypadávaly zuby. Nejvíce z toho měli strach maskéři, ačkoli můj úsměv ve filmu vůbec není vidět," vzpomíná klavírista. Forman si malého Sekeru vybral proto, že zvládl dokonale hru na klavír i housle. Ve filmu hraje dokonce s šátkem na očích.

Na klavír začal hrát už ve třech letech. "Sestra tehdy dostala foukací harmoniku, která mě uchvátila," popisuje své začátky.
Babička tak posadila malého Miroslava ke klavíru. "Abych si lépe zapamatoval klávesy, každá dostala jméno. Jako třeba Cecilka. Pamatuji si to dodnes," říká.

Housle odložil

Do svých čtrnácti let hrál na klavír i housle. Pak se rozhodl pro hru na klavír, aby se v ní mohl zdokonalovat. "Nikdy jsem neřešil, že bych měl dělat něco jiného. Hudba je vlastně můj život," tvrdí Sekera. Zároveň ale přiznává, že jako kluk měl i špatné sny. "Zdálo se mi, že si hrajeme s klukama venku a babička na mě začne volat, ať jdu cvičit," říká s úsměvem.

Nyní má za sebou měsíční pobyt v Japonsku, kde vystupoval s dětským pěveckém sborem Boni Pueri.

"Měli jsme tam obrovský úspěch. Myslím, že to nebyla naše poslední spolupráce," podotýká. Jeho největším snem je vlastní CD. Letos mu vyšlo v USA, na něm ale spolupracoval s předními americkými zpěváky z Boston Lyric Opera.

Sekera hraje po celém světě. Za nejzajímavější místo, kde vystupoval, považuje ostrov San Tomas vKaribiku. "Můj recitál tam pořádala jedna bohatá paní," říká Miroslav Sekera, benátecký klavírista, který má za sebou řadu prestižních vítězství v českých, ale i mezinárodních soutěžích.

Hana Zejvalová - MF DNES (15. 2. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout