> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Koncerty pro předvánoční náladu

Tři opakované adventní abonentní koncerty Norimberských symfoniků v jejich moderní domovské Meistersingerhalle ovládli týden před vánočními svátky čeští umělci. Program byl rozdělen, v porovnání k tuzemským zvyklostem dost zvláštně, ale tam zřejmě typicky, na polovinu symfonickou a na polovinu vokální, spolu vzájemně v podstatě nesouvisející. Tu první vedl dirigent Leoš Svárovský, druhá patřila chlapeckému sboru Boni pueri, klavíru a doprovodnému kvintetu. Orchestrální část večera (17. 12.), nesená v přístupném populárním duchu, vedle pěkného a vyrovnaného výkonu hobojisty Jana Adamuse v Mozartově Koncertu C dur přinesla dvě aranžmá luterských vánočních písní: Bachovo zpracování písně Wachet auf, ruft uns die Stimme v běžné moderní orchestraci Eugene Ormandyho a Vánoční předehru na chorál Von Himmel hoch, da komm‘ ich her od Otto Nicolaie. Tato vděčná hudba, romanticky gradovaná podobně jako Mendelssohnova Reformační symfonie, je v Německu zřejmě běžnou součástí repertoáru, pro českého posluchače by byla – podle jeho založení – buď archiválií, nebo překvapivým objevem. Autora známe sotva jako operního tvůrce Veselých paniček windsorských, v užitkovém symfonickém stylu je však u nás zcela neznámý. Svárovský měl v Orchestru pro své rozmáchlé a efektní vedení slušnou odezvu.

Boni pueri upoutali od rvního okamžiku, když osvědčeným způsobem přišli na pódium se zpěvem – procesím přes celý sál. Další bod získali decentním průvodním slovem v němčině. A svůj úkol stoprocentně splnili, když rozezpívali celý dvoutisícový sál písněmi Ó ty radostný, čase vánoční a Tichá noc, samozřejmě také německy. Sbormistr Jakub Martinec působí zcela samozřejmě a profesionálně, čtyři desítky jeho svěřenců také. Zpívají čistě, uvolněně, s evidentním potěšením. jedni z nejmenších zpěváčků měli navíc pěkná sóla. Zněly části z Ebena, Brittena, Rejchy‚ Händela a ukázky z duchovní tvorby dalších autorů i koledy různých národů – tedy rovněž programová sestava velmi pohodová, a přitom nekomerční a nepodbízivá, posluchače nepodceňující. Boni pueri pak v neděli dvojím zopakováním koncertu zakončili třítýdenní putování po západní Evropě. Vánoční náladu připravili svému publiku dobře.

Petr Veber - Harmonie (25. 1. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout