> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Koncerty uctí Mozartovo výročí

Cyklem koncertů si na Vysočině připomenou 250 let od narození slavného skladatele

Jihlava - Připomenout si 250. výročí narození hudebního skladateleWolfganga Amadea Mozarta se chystají i kulturní zařízení na Vysočině.

Posluchači se tak hned v několika městech kraje mohou během ledna těšit na cyklus koncertů klasické hudby.

Program s názvem Mozartovské slavnosti 2006 připravilo například i třebíčské Kulturní, vzdělávací a informační zařízení (KVIZ).

„Slavnosti zahrnují tři velké koncerty českých a rakouských umělců.
Koncerty se uskuteční 19. a 26. ledna a 1. února v Kamenném sále třebíčského zámku," uvedla Ivana Řídká z KVIZu s tím, že slavnosti vznikly ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze.

V zahajovacím koncertu vystoupí špičkoví čeští a rakouští hudebníci -Jan Pospíchal, Petr Popelka, Luděk Šabaka, Vera Riegersbergová a Susanne Müllerová.

Český chlapecký sbor Boni pueri se představí o týden později s programem Pocta Amadeovi aneb Malý Mozart. „Jejich program je sestaven ze dvou částí. V první zazní slavné árie a scény z Mozartovských oper a ve druhé skladby světových autorů pod názvem Poselství hudby různých národů," upřesnila Ivana Řídká.

V závěrečném koncertu 1. února zahraje jak jinak, než mozartovské skladby Komorní orchestr Quattro s českými a rakouskými sólisty.
Koncerty budou začínat vždy v 18 hodin v historických prostorách třebíčského zámku.

Mozartovské výročí bude kulturní dění v Česku a v Rakousku ovlivňovat po celý rok. Jihlavský dům kultury jej připomene vlastním projektem Pocta géniovi.

V jeho rámci se uskuteční řada koncertů, které by měly vyvrcholit v květnu společným vystoupením Evy Urbanové a Karla Gotta, v němž zazní úryvky z nejznámějších Mozartových děl, ale i skladby jiných autorů.

První z kulturních akcí věnovanou Mozartovu výročí narození připadne však v DKO již na 25. ledna. Diváci od 19 hodin uvidí představení Ad honorem Mozart - Pocta géniovi. Činoherní představení představí v hlavní roli Aloise Švehlíka jako Leopolda Mozarta. Inscenace vychází z autentických dopisů mezi otcem a synem -Leopoldem a Wolfgangem Amadeem. Nabízí však také ukázky ze slavných Mozartových oper Kouzelná flétna, Figarova svatba či Cosi fan tutte.

Účinkovat budou také sólisté opery Národního divadla v Praze, Státní opery a další sólisté. Koncert bude natáčet Český rozhlas Brno.
Mozartovský galakoncert je připraven na pondělí 16. ledna v Telči. V sále domu s pečovatelsku službou zazní v podání operních pěvců z Hudební fakulty JAMU v Brně a za klavírního doprovodu Jana Krále a Marty Vaškové árie a dueta z oper Don Giovanni, Figarova svatba, Kouzelná flétna a dalších.

V Praze se oslavy soustředí v den výročí 27. ledna do Stavovského divadla, kde bude slavnostní koncert České filharmonie. Zazní Mozartova hudba s tímto městem spojená - předehra k opeře Don Giovanni, klarinetový koncert a Pražská symfonie.

V Rakousku byl letošek vyhlášen rokemWolfganga Amadea Mozarta. Na prestižním Salcburském festivalu v Rakousku připravují na letošní léto ojedinělé nastudování všech 22 skladatelových scénických děl. Budou se na nich podílet i dva mladí čeští umělci - pěvkyně Magdalena Kožená a dirigent Tomáš Netopil.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 až 1791) byl jedním z nejvýznamnějších světových hudebníků. Narodil se 27. ledna 1756 v rakouském Salcburku. Od dětství působil jako klavírní virtuos. Napsal více než šest stovek skladeb všech hudebních žánrů.

***

Mozartovské koncerty

TŘEBÍČ

Kamenný sál zámku
* 19. leden - Koncert rakouských a českých umělců. Jan Pospichal, Vera Reigersbergová, Susanne Müllerová, Petr Popelka, Luděk Šabaka
* 26. leden - Boni pueri -chlapecký pěvecký sbor.
* 1. únor - Koncert Komorního orchestru Quattro

TELČ

Dům DPS
* 16. leden - Árie a dueta z oper v podání pěvců z Hudební fakulty JAMU v Brně

JIHLAVA

DKO
* 25. leden - Ad honorem Mozart - Pocta geniovi. Činoherní představení s Aloisem Švehlíkem v hlavní roli a se sólisty opery Národního divadla a Státní opery
* květen - Společný koncert Evy Urbanové a Karla Gotta s úryvky z nejznámějších Mozartových oper

ilm - MF DNES (11. 1. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout