> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Koncerty uctí na Vysočině významné Mozartovo výročí

Jihlava - Připomenout si 250. výročí narození hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta se chystají i kulturní zařízení na Vysočině.
Posluchači se tak hned v několika městech kraje mohou během ledna těšit na cyklus koncertů klasické hudby.

Mozartovské výročí bude kulturní dění v Česku a v Rakousku ovlivňovat po celý rok. Jihlavský dům kultury jej připomene vlastním projektem Pocta géniovi.

V jeho rámci se uskuteční řada koncertů, které by měly vyvrcholit v květnu společným vystoupením Evy Urbanové a Karla Gotta, v němž zazní úryvky z nejznámějších Mozartových děl, ale i skladby jiných autorů.

První z kulturních akcí věnovaných Mozartovu výročí narození připadne však v DKO již na 25. ledna. Diváci od 19 hodin uvidí představení Ad honorem Mozart - Pocta géniovi. Činoherní představení nabídne v hlavní roli Aloise Švehlíka jako Leopolda Mozarta. Inscenace vychází z autentických dopisů mezi otcem a synem - Leopoldem a Wolfgangem Amadeem.

Nabízí však také ukázky ze slavných Mozartových oper Kouzelná flétna, Figarova svatba či Cosi fan tutte. Účinkovat budou také sólisté opery Národního divadla v Praze, Státní opery a další sólisté. Koncert bude natáčet Český rozhlas Brno.

Program s názvem Mozartovské slavnosti 2006 připravilo i třebíčské Kulturní, vzdělávací a informační zařízení (KVIZ).

„Slavnosti zahrnují tři velké koncerty českých a rakouských umělců. Koncerty se uskuteční 19. a 26. ledna a 1. února v Kamenném sále třebíčského zámku,“ uvedla Ivana Řídká z KVIZu s tím, že slavnosti vznikly ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze.

V zahajovacím koncertu vystoupí špičkoví čeští a rakouští hudebníci - Jan Pospíchal, Petr Popelka, Luděk Šabaka, Vera Riegersbergová a Susanne Müllerová.

Český chlapecký sbor Boni pueri se představí o týden později s programem Pocta Amadeovi aneb Malý Mozart.

ilm - MF DNES (11. 1. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout