> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Rok 2005 v hradecké kultuře

Hradec Králové - Jaký byl rok 2005? O tom se bude ještě několik týdnů možná měsíců diskutovat. Diskuse budou provázet ankety o nejrůznější "nej". Rovněž hradecký magistrát každoročně vyhlašuje své Výroční ceny. Uzávěrka podání návrhů za uplynulý rok je 31. ledna.

Město v nich oceňuje mj. nejlepší kulturní počiny uplynulých 365 dní (cena Hradecká múza již od r. 1993). Jako celoroční bilanci i jako možné tipy se vám pokusíme přiblížit aspoň některé kulturní události.

Festivaly a divadlo
Která událost byla největší? Pro každého jiná.
Byl to divadelní festival Divadlo evropských regionů? Na jeho jedenáctý ročník s J. Kukurou, E. Vašáryovou či s J. Suchým si našlo cestu 52 tisíc diváků!!!

Druhý ročník přehlídky velkých malých divadel Čekání na Václava převezlo do Hradce Králové výtečných dvaadvacet představení a k tomu přidalo třináct svých.

Samo Klicperovo divadlo mělo rovněž dobrý rok. Přestože tentokrát nominaci na cenu Radokovy nadace Divadlo roku neproměnilo v pátý triumf, má na svém kontě několik pozoruhodných představení vesměs domácích autorů. Jmenujme "Akvabely", "R.U.R." či výtečné "Hoří, má panenko!"

Divadlo DRAK opět s úspěchem reprezentovalo v zahraničí, v loňském roce zazářilo např. v Hongkongu a v Norsku. Nastudovalo tři úspěšné premiéry, podílelo se samozřejmě i na Divadle evropských regionů.

Divadlo Jesličky ani v loňském roce neubralo na tempu ani na kvalitě. Jako každý rok "obsadilo" všechny národní přehlídky a festivaly.

Amatérský spolek DNO, kromě toho, že vydal bilanční CD "Písničky ode Dna", překvapil českou divadelní velkolepou groteskou "Cirkus", který divadlu vynesl celou řadu ocenění vč. loutkářského Erika za nejlepší představení.

Festivaly a hudba
A co hudba?
V létě již podruhé v krajském městě pobýval Hip Hop Kemp, největší podnik rapu a hiphopové kultury ve střední Evropě.

Zdá se, že současným rytmům se v Hradci zalíbilo. Třetí ročník hudebního festivalu jazz, funky i world music Na jednom břehu jakoby trošku přešlapoval na místě. Přesto diváci nezapomenou jemenskou zpěvačku Ashwaq Abdulla Kulaib s pražskou skupinou Al-Yaman či na polskou Kubánku Yvonu Sanchez.

Mezinárodní jazzový festival Jazz Goes to Town ve svém jedenáctém ročníku změnil pořadatele a dramaturga. Pořadatelé se představili velkorysou propagací a večery s několika vychytávkami. Peter Lipa potvrdil, že pro něho není problém sestavit pestrý a zajímavý program, v němž nechyběl moderní zvuk big bandu ani úletový free jazz. Přesto se ozývaly výtky, že bylo málo muziky za hodně peněz.

Naopak královéhradecká Filharmonie bez programové újmy přežila "stanování" v jiných sálech a na podzim velkolepě otevřela svoji zrekonstruovanou budovu. Uspořádala ve spolupráci se stanicí Českého rozhlasu - Vltava odvážný a především kvalitní festival Hudební fórum, přehlídku toho nejlepšího ze současného hudebního dění v Evropě i USA. V renovovaném velkém sále vystoupili houslistka Gabriela Demeterová, violistka Jitka Hosprová, violoncellista Jiří Bárta, barytonista Roman Janál či kytarista Maximilian Mangold, barokní Musica Florea či Pražská komorní filharmonie.

Na úspěchy minulých let navázaly hradecké pěvecké sbory. Chlapecký sbor Boni Pueri koncertoval Evropě, USA, Japonsku a samozřejmě v českých městech.
V USA exceloval rovněž Královéhradecký sbor JITRO, který se znamenitě uvedl i na domácím festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu.
Oba sbory vydaly výtečná alba.

Do našeho dnešního výčtu se samozřejmě řada malých i velkých akcí nevešla. CD "Návyková" vydala rovněž hradecká Lavina. V Hradci Králové jsme viděli slovenský Elán a irské Lord of The Dance na Zimním stadionu, české slavíky Chinaski v hale Slávie, legendární Marsyas, česko anglickou zpěvačku Janu Kratochvílovou či amerického harmonikáře Sugar Blue v RC U Cikána.
Country club Lucie oslavil 15 let existence. Nejedna kapela vděčí za svoje místo na slunci právě novohradeckému klubu.
Chvályhodnou aktivitou hýří i další kluby - studentské ACéčko, Event, mapující současné taneční rytmy či rockové El Diablo.

Nová "hradecká" literatura
Světlo světa spatřily také interesantní knihy. Jedna z nich oslavuje osobnost Divadla DRAK i českého loutkářství. Dlouholetý ředitel hradecké loutkové scény, herec, režisér, pedagog a báječný vypravěč Jan Dvořák napsal poctu pokračovateli slavného loutkářského rodu "Matěj, Máťa, Matýsek aneb Šestá generace rodu Kopeckých". Publikaci vydalo nakladatelství Garamon stejně jako knihu Zdeňka Srpa "Královéhradecké biskupství".
Dalším počinem je kniha historika Jana Jakla "Zmizelé Čechy - Hradec Králové", vydaná nakladatelstvím Paseka. Muzeum východních Čech vydalo mimořádnou publikaci Zdeňka Bláhy "Osobnosti královéhradeckých kancionálů".

Výtvarno, umělecké školství a film
Hradecké galerie Barbara, Celebris a Koruna důsledně pokračovaly v prezentaci děl současných českých autorů. Galerii Celebris se loni podařily mj. výstavy Adolfa Borna či Ivy Hütnerové.
Pravidelné výstavy na podzim rozběhla Galerie Jeřabina, vznikl i nový výstavní prostor Na kopci, prezentující mladé tvůrce především z Hradce Králové. Třetím ročníkem pokračovala také nonstop plenérová výstava "Nábřeží sochařů".

Obě základní umělecké školy v HK se zdaleka neohraničují zdmi svých budov. "Střezina" uspořádala 6. ročník celostátní soutěže v komorní hře na kytaru "Hradecké Guitarreando", realizovala také v regionu sérii koncertů amerického souboru St.Louis Gospel Choir & Band a komorní orchestr Primavera zase zájezdy do USA i po Evropě.
Dechový orchestr ZUŠ Habrmanova sklidil úspěchy na mezinárodním festivalu v SRN. Žáci literáního oboru této školy získali Grand Prix v dětské literární soutěži festivalu Techfilm 2005.

Kino Centrál pokračovalo v programu artového kina. Jeho provozovatelé přivedli do Hradce "Festival francouzského filmu" i mezinárodní festival outdoorových filmů. V kalendáři má pevné místo přehlídka dokumentárních filmů "Jeden svět".
Mezinárodní festival dokumentárních filmů o vědě, technice a umění Techfilm 2005 se uskutečnil v Hradci již po devatenácté.

Vybírejte, navrhujte!...
Hradecký kulturní rok 2005 byl rozhodně zajímavý a pestrý a určitě jsme si na řadu tipů nevzpomněli. Ale na nás to nestojí. V našem "nacokamu" registrujeme desítky kulturních událostí každý den. Vzpomeňte si hlavně vy na tu pro vás nejvýznamnější. V nejbližších dnech se k vyhlášení Výročních cen města Hradce Králové vrátíme a připomeneme také jak a kam návrhy na ocenění posílat.

www.hka.cz (5. 1. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout