> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Chlapecký sbor Boni pueri zakončil třetí turné po Japonsku

Český chlapecký sbor Boni pueri měl včera ve svém sídelním městě Hradci Králové vánoční galakoncert. Na pódiu se vystřídalo na 250 účinkujících. Na třicet zpěváků z koncertního oddělení však chybělo - byli v té době ještě na cestě z měsíčního japonského turné. "Nikde jinde na světě naši chlapci nezažijí to, co v Japonsku - po každém koncertě jsou v obležení davu fanynek, dvanáctiletých až dvacetiletých děvčat," uvedl pro ČTK sbormistr Boni pueri Pavel Horák v telefonickém rozhovoru z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Týká se to podle něj zejména nejmladších členů sboru ve věku devíti až deseti let. "Je až neuvěřitelné, jaké emoce dokáže vyvolat klasická hudba. Zasvěcení pamětníci s nadsázkou hovoří o paralelách s beatlemánií," komentoval to v Praze manažer Daniel Sobotka.

Ve dvaceti různých sálech mělo těleso v Japonsku 22 koncertů. Letošní turné bylo třetí cestou Boni pueri do Japonska od roku 2000. Podle Sobotkova svědectví z minulého týdne tomu odpovídala rostoucí vřelost přijetí u předvánočně naladěného publika.

"Vánoce se v Japonsku neslaví, ale vánoční atmosféra, včetně hudby, se všude dodržuje," uvedl Horák. I dva rozhodující koncerty v Tokiu podle sbormistra dopadly velmi dobře, takže bude ke sboru směřovat pozvání, aby za dva roky opět do Japonska kolem Vánoc přijel.

Na koncertech letos zněla starší evropská vokální hudba, české lidové písně v moderních hudebně-tanečních úpravách i vánoční repertoár.
Sbormistr ocenil kázeň členů sboru, chlapců ve věku od devíti do 19 let, kteří podle něj na svůj věk neobvykle vyspěle chápou, jak je disciplina důležitá pro jejich umělecké výkony. "Snad právě proto jsou naše sály stejně vyprodané jako při vystoupeních České filharmonie na stejných pódiích před několika málo týdny," konstatoval. Boni pueri pokřtili během zájezdu také dvě nová CD natočená pro japonskou firmu. Je na nich vánoční evropská hudba a výběr z evropské klasiky.

Druhá část koncertního sboru se sbormistrem Jakubem Martincem zakončila o víkendu třítýdenní turné po západoevropských městech, a to třemi předvánočními koncerty v Norimberku.

Předtím chlapci zpívali v Belgii - v Gentu, Lokeren, Hamont- Achel a Louvain La Neuve, dále v Lyonu ve Francii a v Německu v Rotenburgu an der Fulda. Toto neméně prestižní turné uspořádala Sborová federace při Evropské unii, v níž jsou Boni pueri jediným zástupcem za Českou republiku.

ČRo Hradec Králové (22. 12. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout