> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

V Mostě se předávala ocenění Jiřího Agricolly

Významnou událost zažila v úterý 13. prosince Mostecká uhelná, když se u příležitosti svátku patronky havířů, svaté Barbory, v mosteckém Městském divadle udělovaly rezortní medaile Jiřího Agricolly a Záchranářské záslužné kříže.

Celkem osm osobností spjatých s Mosteckou uhelnou obdrželo z rukou předsedy Českého báňského úřadu (ČBÚ) Romana Makaria a generálního ředitele MUS Luboše Měkoty rezortní medaili Jiřího Agricolly za zásluhy o české hornictví. Devět vybraných báňských záchranářů pak následně obdrželo od předsedy ČBÚ a ředitele Hlavní báňské záchranné stanice v Mostě Josefa Trykara záchranářský záslužný kříž. "Rezortní medaile Jiřího Agricolly je nejvýznamnějším uznáním Českého báňského úřadu jehož významu svědčí podpis ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana," uvedl v úvodu předseda Českého báňského úřadu Roman Makarius. Generální ředitel MUS Luboš Měkota připomněl, že letos se ocenění v Mostě udělují už podruhé a jedná se tak už v podstatě tradici.

Podle jeho slov panovaly před prvním ročníkem diskuse, zda podobné ocenění má smysl a není přežitkem, ale nakonec medaili získaly takové osobnosti, které prokázaly, že má své opodstatnění a budoucnost.

Předávání rezortních medailí bylo spojeno s kulturním programem, kterým provázel zaplněné hlediště mosteckého divadla moderátor Vladimír Čech a na pódiu vystoupili houslista Pavel Sporcl, chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri, vrcholem večera pak bylo vystoupení operního pěvce Miroslava Dvorského, který na závěr svého vystoupení společně s chlapeckým sborem zazpíval nadšenému publiku koledy.

Hornické vyznamenání pro jednotlivce - rezortní medaili Jiřího Agricolly založili společně Český báňský úřad a ministerstvo průmyslu a obchodu. Za symbol tohoto vyznamenání byl vybrán Jiří Agricolla, renesanční vědec, který za svého působení v Jáchymově sepsal dílo "Dvanácte knih o hornictví a hutnictví", které vyšlo v roce 1556 v Basileji a je do současnosti označováno za jednu z prvních učebnic hornictví. Cílem založení tohoto vyznamenání bylo ocenit zásluhy za české hornictví.

Ocenění Záchranářský záslužný kříž bylo zřízeno v roce 1997 a báňští záchranáři byli vybráni zejména proto, že se jedná o skupinu lidí, kteří při výkonu své práce musejí vykazovat velký kus osobního hrdinství a obětavosti. Toto ocenění je trojstupňové, zlatý, stříbrný a bronzový záchranářský kříž.

Český báňský úřad kromě těchto cen ještě každoročně vyhlašuje soutěž Zlatý permon, v níž organizace soutěží o nejlepší výsledek v oblasti bezpečnosti práce. Mostecká uhelná získala toto ocenění v roce 2004 za výsledky v oblasti bezpečnosti práce na lokalitě Vršany - Šverma.

Právo (30. 12. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout