> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Rok 2005 a kultura v Hradeckém kraji

Co dobrého se událo v Klicperově divadle, v Draku i na proslulých festivalech v regionu, jaké vyšly knihy

Ohlédnutí

Volit zážitek roku je vždycky ošemetné, co jeden ocení, druhý nazve propadákem. Rok 2005 v kultuře v Královéhradeckém kraji zažil třeba Cirkus hradeckého spolku DNO, Drábkovy a Morávkovy Akvabely v hradeckém Klicperově divadle, rockový kotel „českéhoWoodstocku“ v Trutnově, Jožo Ráže a jeho Elán či show irských stepařů Lord of The Dance.

Hradec Králové - V ohlédnutí za dobrými počiny nelze začít jinak než královéhradeckým Klicperovým divadlem, které i letos získalo nominaci Radokovy nadace na divadlo roku. Tu však neproměnilo a zůstalo „jen“ čtyřnásobné, ale i tak uvedlo několik výborných premiér od Nicholsovy Hry vášní po Čapkovo R. U. R.

Režisér Vladimír Morávek, spolutvůrce deset let trvajícího „divadelního zázraku“, připravil v Hradci na odchodnou do brněnské Husy na provázku dva skvosty - Drábkovy Akvabely, nesmírně silnou a smutnou generační komedii, a unikátní převod slavného filmu Miloše Formana Hoří, má panenko!, které je také velkolepou poctou Klicperovu divadlu.

Horší už to bylo s Morávkovým televizním dokumentem Konec sezony v Divadle Krása, jímž se s Hradcem rozloučil a kterým původně, jak sám tvrdil, chtěl podat ucelenou zprávu o fenoménu Klicperova divadla. Režisér v něm však ztratil svou sebeironii a propadl sentimentu a sebestřednosti v takové dávce, až mnozí diváci u televizorů trnuli, že s hradeckým divadlem je amen. To přitom láme divácké rekordy, letos napočítalo na 116 tisíc diváků.

Divadelní festivaly

K divadlu samozřejmě patří festivaly, jedenáctý ročník mezinárodní přehlídky Divadlo evropských regionů vidělo 52 tisíc lidí. Desetidenní fiesta si drží vysoký standard, který letos podtrhli Juraj Kukura a Emília Vašáryová, Jaromír Nohavica, Jiří Suchý, Těsnohlídkova a Pitínského uherskohradišťská Liška Bystrouška či Divadlo v Dlouhé s Kabaretem Prévert-Bulis.

Osobnostmi a velkými zážitky nešetřilo ani druhé Čekání na Václava, festival velkých malých divadel, který nabídl Milana Lasicu, Boleslava Polívku, Elišku Balzerovou, Jana Vodňanského či Miroslava Částka. Dvaadvacet představení hostujících divadel a třináct domácího souboru zhlédlo 13 tisíc diváků.

Drak a DNO

Na Divadle evropských regionů se podílí i hradecké Divadlo Drak, světově proslulá značka loutkového divadla. To letos excelovalo v Hongkongu i v Norsku a uvedlo dvě premiéry. Umělecký šéf Draku Josef Krofta připravil klauniádu Jak si hrají tatínkové, moderní - velmi srozumitelný - industriální kus připomínající slavnou skupinu Stomp. Pánský soubor v neokázalém komediantství a jevištní všestrannosti neselhává, Krofta mistrovsky vrší jeden gag za druhým, muzika Jiřího Vyšohlída je minimalistickou rytmizující zvonkohrou, v níž hrají klíče, kladiva, ponk a plechovky. Vyšohlíd pak nastudoval inscenaci pro nejmenší Štěně nebo špenát? Svižná dobrodružná story pro nejmenší doplněná nápaditou animací jen potvrzuje profesionální bravuru tvůrců „kouzlit z mála“.

Hradecký amatérský spolek DNO vydal výborné bilanční cédéčko Písničky ode Dna plné originálních šansonů, básniček i povídek. Ochotníci sdružení kolem Jiřího Jelínka v šapitó nastudovali skromnou, a přesto velkolepou a dojemnou grotesku Cirkus, v níž jako by se sešli hrdinové komedie dell'arte, Charles Chaplin, světští, ruští klauni či panoptikum z Felliniho filmů i písní Toma Waitse. Cirkus vynesl hercům řadu cen včetně loutkářského Erika. Jelínek i jeho kolega Jiří Kniha odešli s Vladimírem Morávkem do Brna, otazníky nad budoucností spolku, který našel domovskou scénu v hradeckém Centru Mladých, rozptýlila nová silná povídková inscenace Nepokojíčky.

Rock i hip hop

Pamatovat si letošní Open Air Music Festival v Trutnově, který byl věnován dobrovolné skromnosti, jen pro propíraný telefonát premiéru Paroubkovi, by byla velká chyba. Kultovní „český Woodstock“ totiž kromě stálých akvizic z českého rocku či undergroundu požehnalo Divadlo Sklep, akustické Buty, autentický romský písničkář Ján „Ačo“ Slepčík, legendární klasici reggae The Wailers a alžírský bard Rachid Taha.

Hip Hop Kemp, největší podnik rapu a hiphopové kultury ve střední a východní Evropě, našel po letech harcování skvělé útočiště v hangárech a na loukách hradeckého letiště. Na čtvrtý ročník v srpnu přišlo 16 tisíc fanoušků, kteří si užili na 500 účinkujících. Hvězdy měly hlavní scénu, kde překvapili DJ Vadim, duchovní kmotr festivalu, The Last Emperor, Masta Ace, rapper Inspectah Deck z Bronxu, slovenský Kontrafakt či duo Indy &Wich.

Jazz šel městem

Deset let v Hradci Králové připravoval mezinárodní festival Jazz jde městem dramaturg a muzikant Martin Brunner, letos město svěřilo jeho jedenáctý ročník novému pořadateli, brněnské agentuře SPKM, která využila dramaturgických služeb Petera Lipy.

Ač měl letošní podnik dvojnásobný rozpočet čtyři miliony, byl to hazard s evropským renomé a puncem jedinečnosti slavné značky. Hospody byly sice plné a v Aldisu hráli Will Calhoun s projektem AZA, polský zpěvák Grzegorz Karnas, Švéd Nils Landgren a jeho Funky Unit, ti si do funku přetavili hity Abby, či Quartet vynikajícího altsaxofonisty Vincenta Herringa, ale akci chyběl esprit Brunnerovy dramaturgické drzosti a zarputilosti. V minulosti se festival chtěl zavděčit hlavně muzice, Lipa vsadil spíše na vstřícnou zábavu bez překvapení.

Třetí ročník si v hradeckém letním kině Širák odbyl hudební festival jazz, funky i world music Na jednom břehu. Polská Kubánka Yvonne Sanchez, jazzová parta Limbo či pražská skupina Al-Yaman s jemenskou zpěvačkou Ashwaq Abdulla Kulaib odehráli výtečné sety, přesto alternativní podnik trpěl nevyváženou dramaturgií. Příští rok má být Jeden břeh dvoudenní.

Klasika a sbory

Královéhradecká Filharmonie se dočkala gruntovní renovace svého sálu, proto mohla v moderní koncertní síni pro 600 diváků uspořádat se stanicí Vltava odvážný festival Hudební fórum, přehlídku toho nejlepšího ze současného hudebního dění v Evropě a USA. Na ní vystoupili houslistka Gabriela Demeterová, violistka Jitka Hosprová, violoncellista Jiří Bárta, barytonista Roman Janál či kytarista Maximilian Mangold, barokní Musica Florea či Pražská komorní filharmonie.

Hradečtí symfonici také rozšířili abonentní řady, její dramaturgie je nepodbízivým kompromisem, v němž je místo jak pro posluchačsky vděčná klasicistní a romantická díla, tak pro moderní skladby, oratoria či operu.

Hradecký chlapecký sbor Boni pueri projel Evropu, USA i Japonsko, kde doslova rozpoutal „puerimánii“, a vydal několik alb: pro japonskou firmu King Records exportní cédéčka Stille Nacht a Air, pro domácí trh pak první živé DVD, na němž zpívá nejkrásnější české, moravské i slovenské koledy v úpravách Jaroslava Krčka. Záznam pořízený ve smiřické kapli Zjevení Páně vyšel i na CD. Událostí byla také deska, na níž proslulé těleso s Musicou Florea Marka Štryncla nahrálo barokní Responsoria k Velkému pátku Jana Dismase Zelenky a Sonáty a moll a e moll i Sinfonie B dur Františka Ignáce Antonína Tůmy.

Královéhradecký sbor Jitro, které platí za špičku ve svém oboru, se podeváté vypravilo do USA a excelovalo na Královéhradeckých slavnostech sborového zpěvu.

Knihy, desky...

Kdybychom hledali nejkrásnější knižní počin v regionu, patrně by si ho zasloužila kniha Matěj, Máťa, Matýsek aneb Šestá generace rodu Kopeckých, kterou hradecký divadelník Jan Dvořák věnoval pokračovateli slavného loutkářského rodu. Dvořáka, loutkoherce, výtvarníka, pedagoga, režiséra a někdejšího ředitele hradeckého Divadla Drak, který letos oslavil osmdesátiny, lze slyšet na čtyřech vzpomínkových cédéčkách Když jsem vandroval, muzika hrála aneb Putování životem s písničkou oceněných Hradeckou múzou.

Dvořákovu knihu vydal hradecký Garamon, který připravil také publikaci Zdeňka Srpa Královéhradecké biskupství v proměnách staletí a první ucelený průvodce, výpravností i obsahem srovnatelný s metropolitními evropskými bedekry Hradec Králové - Průvodce věnným městem českých královen - salonem republiky. Výtečnou fotografickou knihu o „zmizelém Hradci Králové“ pro nakladatelství Paseka napsal hradecký historik Jan Jakl.

Řadu publikací vydal i ústeckoorlický Oftis, cenné jsou hlavně vzpomínky Ve městě u tří řek významného českého teatrologa Františka Černého. Náchod připravil cédéčko Gloria, na němž je latinská Mše pro svatého Vavřince Jaroslava Celby i jeho Náchodská mše vánoční s textem divadelníka a básníka Libora Volného, který letos v září zemřel.

Knih i cédéček letos vyšlo víc, první velké a čistě autorské album vydala finalistka superstar Veronika Zaňková, druhou deskou Návyková hradecká Lavina natrvalo uvízla v příjemném bigbítu a folkoví Kantoři oslavili 35 let existence albem Vánoční rosička. Zapomenout bychom neměli na punkery N. V. Ú. a jejich CD Vzorek bez ceny.

Petr Mareček - MF DNES (29. 12. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout