> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Zpěvy vánoční Boni pueri okouzlují posluchače v Japonsku i po Evropě

Hradec Králové - Zatímco jedna koncertní skupina Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové se sbormistrem Pavlem Horákem přistála 25. listopadu na letišti v Ósace a absolvuje bezmála měsíční turné po Japonsku, druhá sestava řízená Jakubem Martincem vystupuje během dvoutýdenního Evropského vánočního turné postupně v České republice, Belgii, Francii a v Německu.

"Mezi vrcholy tohoto uměleckého zájezdu patří koncerty v lyonské katedrále La Primatiale a v Meistersingerhalle v Norimberku," informovala nás Petra Bičíková z pražské producentské společnosti ArcoDiva, která sbor zastupuje. V Belgii a ve Francii uvádějí Boni pueri duchovní repertoár zaměřený na vánoční a adventní dobu pod názvem "O magnum mysterium". Program tvoří tři moteta Orlanda di Lassa z druhé poloviny 16. století, skladba Doriana Moda Personent hodie z finského souboru středověkých latinských zpěvů, jedna z prvních kompozic Gabriela Faurého Cantique de Jean Racine, k níž našel skladatel inspiraci v díle francouzského dramatika a básníka. Dále se evropští posluchači seznámí s adventní a postní mší předního českého skladatele 20. století Petra Ebena. Zazní i Bachův chorál Jesus bleibet meine Freude, část Hallelujah z Händelova rozsáhlého oratoria Mesiáš a výběr z jednoho z nejznámějších vánočních cyklů A Ceremony of Carols Benjamina Brittena. Nechybějí samozřejmě ani staré evropské koledy.

"Pro německé publikum si chlapci připravili průřez sborovým repertoárem spolu s nejznámějšími koledami zpívanými v originálních jazycích," doplnila Bičíková.

"Je to značka, která pro tento stát udělala víc nežli mnozí jiní, mediálně známější umělci a umělkyně, víc, nežli mnohá nominovaná jména v anketě Největší Čech. Dobří chlapci jsou českým zlatem, což potvrzuje i titul kulturního velvyslance sborové federace při Evropské unii a patří mezi nejlepší světové chlapecké sbory, i když jsou tradicí nejmladší...," napsal o sboru šéfredaktor časopisu Harmonie Luboš Stehlík.

Aktuální zpravodajství z obou turné včetně fotografií mohou zájemci sledovat na: www.bonipueri.cz/japan2005 nebo www.bonipueri.cz/evropa2005.

Deníky Bohemia (12. 12. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout