> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Japonskem nyní hýbe „puerimánie“

Královéhradecký sbor Boni pueri sklízí na třetím japonském turné obrovský úspěch

Hradec Králové - Vyprodané sály i pištící fanynky provázejí královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri na nynějším třetím turné po Japonsku. Obzvláště nejmladší členové sboru, hoši ve věku devíti deseti let, bývají po koncertech v obležení fanynek a mají rozbolavělé ruce od neustálého podepisování.

„Je až neuvěřitelné, jaké emoce dokáže vyvolat klasická hudba. Zasvěcení pamětníci s nadsázkou hovoří o paralelách s beatlemánií,“ říká sbormistr Pavel Horák.

Zprávy zpěváků to potvrzují. „Čekal nás dvoutisícový sál plný středoškolaček, což pro nás bylo velkým překvapením. Bohužel první tóny procesí Crux fidelis nebyly přes více než tříminutový potlesk a nadšené pištění vůbec slyšet. To nás však ještě více navnadilo a koncert jsme si patřičně užili. Ačkoli do tohoto programu nebyly oblíbené japonské pecky vůbec zařazeny, přes nedostatek přídavků přišla řada i na ně. To se však ukázalo jako veliká chyba, neboť jsme se skrze dav málem neprotlačili do šaten. Bohudík se nám podařilo dostat na ulici, kde na nás stovky unešených mávajících a pištících fanynek nemohly. Zpoždění za nás dohnali japonští taxikáři a všechny bezpečně dopravili do hotelu,“ píší Boni pueri o jednom z dvaadvaceti japonských koncertů na svých internetových stránkách www.bonipueri.cz.

Sbor putuje mezi Tokiem, Osakou či ostrovem Fukuoka a kromě stálého cestovatelského či vánočního programu a skladeb, které si přál japonský pořadatel, znovu zopakoval terezínskou dětskou operu Hanse Krásy Brundibár. Dokonce si pro školní koncerty připravili písničky z japonských pohádkových seriálů. „To publikum doslova přivedlo do varu. Všechny melodie si s námi s chuti zazpívali a tu a tam pomohli s výslovností,“ píší zpěváci.

Pro japonskou firmu King Records nahráli Boni pueri před odjezdem dvě alba a vydavatel splnil slovo - uspořádal slavnostní křest. A hned v ráji muzikantů, v proslulém obchodním domě Yamaha na tokijské Ginze, který co do sortimentu hudebních nástrojů, not a nahrávek patří k největším na světě. Tam chlapci pokřtili cédéčka Stille Nacht a Air.¨

Pavel Horák, který turné vede a diriguje, je s jeho dosavadním průběhem nadmíru spokojen. „Oceňuji disciplínu členů sboru, kluků ve věku od devíti do devatenácti let, kteří na svůj věk neobvykle vyspěle chápou, jak je důležitá pro jejich výkony. Na jejich nasazení na pódiu je to pak znát a poznají to i posluchači v sále. Snad právě proto jsou naše sály vyprodané stejně jako při vystoupeních České filharmonie před několika týdny,“ uvádí Horák.

Sbor odlétá z Japonska 21. prosince.

Petr Mareček - MF DNES (14. 12. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout