> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri začínají japonské turné

Hradec Králové - Včera přiletěli do Osaky, dnes mají volno a zítra je čeká první koncert v Cosmo Hall v Hyogu. Královéhradeckému chlapeckému sboru Boni pueri začalo třetí velké profesionální turné po Japonsku, tentokrát poprvé umocněné dvěma alby, které proslulé těleso nahrálo pro tamní prestižní společnost King Records. Ta jim slíbila také obrovskou reklamní kampaň po celém Japonsku, jakou mívá třeba Magdalena Kožená.

Na album Air si vydavatel přál evropskou klasiku od Schubertovy Ave Maria přes Mozartovo Ave Verum Corpus či irský tradicionál Greensleeves a Smetanovu Vltavu. "Řadu skladeb jsem zpívali vůbec poprvé, například Faurého In Paradisum, píseň Samuela Sebastiana Wesleyeho Thou Wilt Keep Him In Perfect Peace či Dvořákovu úpravu cikánské písničky Když mne stará matka v aranžmá Otmara Máchy. I když náš evropský vkus je odlišnější, rádi jsme přistoupili na kompromis. Myslím, že to dopadlo výborně," soudí sbormistr Pavel Horák.

Na druhém albu Stille Nacht sbor v září v hradecké Městské hudební síni nahrál světové vánoční písně a koledy s evropským varhaníkem Jaroslavem Tůmou a novým klavíristou Boni pueri Miroslavem Sekerou.
Boni pueri čeká do 21. prosince na dvacet koncertů ve velkých auditoriích v Tokiu, Kanagawě, Kyotu či Osace. "Budeme uvádět nejen vánoční repertoár Boni pueri na cestách, ale také zopakujeme nastudování terezínské dětské opery Hanse Krásy Brundibár. Nejvíce se budeme pohybovat v okolí patnáctimilionového Tokia. Několik koncertů bude pro školy, kterým se doma raději vyhýbáme. V Japonsku podle mých zkušeností je však v publiku třeba tři tisíce dětí, které přesně vědí, jaká je skladba programu. Jsou neuvěřitelně disciplinované a velmi pozorně poslouchají. na to se moc těšíme," říká sbormistr Pavel Horák.

Od chlapců už přes internet chodí první zprávy, důležitá je třeba ta, že na letišti Incheon v jihokorejském Soulu, kde přesedali, nefungovaly mobilní telefony. Milé bylo i náhodné setkání s Antonínem Dvořákem, vnukem světového skladatele. Prestiž Boni pueri, kteří ve stejné době jako japonská alba vydali také první živé CD a DVD, na němž zpívají nejkrásnější české, moravské i slovenské koledy v úpravách Jaroslava Krčka, stále stoupá. "Je to značka, která pro tento stát udělala víc než mnozí jiní, mediálně známější umělci a umělkyně, víc, než mnohá nominovaná jména v anketě Největší Čech. Dobří chlapci jsou českýmzlatem, což potvrzuje i titul kulturního velvyslance sborové federace při Evropské unii, a patří mezi nejlepší světové chlapecké sbory, i když jsou tradicí nejmladší," prohlásil o sboru šéfredaktor časopisu Harmonie Luboš Stehlík.

Role kulturního atašé se ujme druhá skupina Boni pueri se sbormistrem Jakubem Martincem, která zakrátko vyrazí do Francie, Belgie a Německa na velké vánoční turné pro sborovou federaci při Evropské unii. Ji čekají vystoupení v norimberské Mestersingerhalle i velký koncert duchovní hudby v lyonské katedrále La Primatiale.

Petr Mareček - MF DNES (26. 11. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout