> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Vznikne i pro fotbal vhodný stánek?

Hradec Králové - S potěšením sleduji rozvíjející se Hradec Králové po stránce stavební i kulturní. Těší mě akce, které nejsou jen v pozornosti občanů, ale přímo se jich zúčastňují, a tím dávají najevo, že jejich autoři měli dobrou volbu. Význam pořadů je zvýrazněn, je-li spojován s historií nebo tradicemi města. Potěší, že návštěvnost akcí se nezastavuje na stovkách, ale na tisících až desetitisících návštěvníků. Týká se to těch, které byly uskutečněny na volných prostorách. Jiné akce jsou skryty v k tomu přizpůsobených budovách a i zde lze vyslovit spokojenost s naplněním. Divadlo, koncerty, restaurace a hospůdky jsou např. v době, kdy jazz kráčí městem, plné. A nejinak tomu je i v době mezinárodního divadelního festivalu pořádaného Klicperovým divadlem. To jsou akce, které už překročily věhlas městský a dostaly punc přinejmenším evropský. V tomto případě Klicperovo divadlo jezdí po Evropě, Drak, Filharmonie, pěvecké soubory Jitro, Boni pueri překročily hranice Evropy. Tento věhlas je v pozornosti městských radních i zastupitelů s potřebnou podporou. Dokonce byly nalezeny i miliony v městském rozpočtu na vybudování či úpravy budov, aby se v nich cítili dobře nejen aktéři, ale i návštěvníci. Pochopitelně stavby pro potřeby městské kultury reprezentují nejen město samé, ale i práci a postoje současných radních a zastupitelů.

Až potud lze vyslovit spokojenost. Ve výstavbě i v kultuře můžeme zaznamenat, že držíme krok s ostatními krajskými městy v republice. Ale co sport? Ten již léta pokulhává zejména v odvětvích, která mají většinovou oblibu veřejnosti. Zde městští radní i zastupitelé mají značný dluh. Jsme jediným krajským městem, které nemá ani extraligový hokej ani prvoligový fotbal. I když svého času se představitelé města pokusili vyburcovat hradecký hokej k výšinám, zatím vše přes vybudování nového stánku končí pouze u druhé nejvyšší hokejové soutěže. Věřím, že v Hradci vedle dobře manažersky a hráčsky zajišťovaného pardubického hokeje, těžko bude vybudován lepší nebo alespoň rovnocenný celek. Opačné možnosti se rýsují u fotbalu, který již nejednou město Hradec Králové proslavil.

Doufám, že si tuto mezeru mnozí představitelé města uvědomili a snaží se ji zacelit vstupem do fotbalového dění. Škoda, že ještě ne všichni tento nedostatek pochopili. Jestliže byly nalezeny miliony pro kulturu, budou jistě nalezeny i pro fotbal, kterému holduje nezanedbatelné množství občanů společenského spektra města. Cheme-li chodit v Hradci Králové na prvoligový fotbal, pak je nutno mu také vytvořit podmínky, které budou mít evropské parametry, jestliže nemíníme opět v krátké době zaostat. Cestu ukázaly Teplice, Olomouc, Liberec, Uherské Hradiště a v současnosti to je Jablonec n. Nis. Nedomnívám se, že by to téměř stotisícový Hradec Králové nedokázal.

Po vstupu města do fotbalu I. liga buší na dveře, ale v případě setrvání klubu na dosavadním stadionu mu dveře k I. lize zůstanou zavřeny.

Jiří Kamprle - Hradecké noviny (14. 10. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout