> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Brněnské léto se neobejde bez Shakespeara a folkloru

Brno - Na plné obrátky se opět rozjíždí program Brněnského kulturního léta, v němž nebude chybět folklorní F scéna, Letní shakespearovské slavnosti, přehlídka pouličních divadel ani řada dalších vystoupení pod otevřeným nebem na nádvoří Staré radnice a na Špilberku.

Novinkou letošního ročníku je Den splněných přání, díky němuž se Brňané již zítra dostanou do podzemí před katedrálou na Petrově, do věže a krypty katedrály i do běžně nepřístupných Kapucínských zahrad. Folklorní skupiny Brněnska se představí v ulicích města už v pátek, tentokrát v pořadu s názvem Debe bela vojna, jehož ústředním tématem se stanou rekruti. V průvodu ulicemi Radnická, Panská, Masarykova a na Zelném trhu se objeví Černovická krojovaná skupina, Brněnští gajdoši, Křenováček, Líšňáci, Pištělákův soubor písní a tanců a další. Zvyky, pěvecká i taneční čísla dostanou prostor od 18 hodin na nádvoří Staré radnice. Tam se usídlí folklor také v dalších červnových a červencových dnech díky F scéně. Osmý ročník přehlídky Vojenský umělecký soubor Ondráš naladil na moravskou notu. K účinkování si přizval Pentlu z Boršic, Valašského vojvodu z Kozlovic a mladý soubor Cifra z Uherského Hradiště. Celou F scénu Ondráš zahájí lidovým tanečním divadlem Čertovinky na nádvoří hradu Špilberk 23. června. Cyklus večerů také o měsíc později zakončí novým pořadem Veselé dovednosti.

Na nádvoří Staré radnice přijde ke slovu také folk a písničkáři, jako Karel Plíhal, Ivo Cicvárek či skupina Hop trop. Na Špilberku vystoupí Kamelot Romana Horkého, chlapecký sbor Boni Pueri a chystají se divadelní produkce Městského divadla Brno. Na přelomu července a srpna bude nádvoří hradu patřit mistru Shakespearovi. Shakespearovské slavnosti nabídnou zbrusu nové inscenace, které se v Brně objeví v premiéře a předpremiéře. Ze Slovenska se podařilo získat Kupce benátského s Bolkem Polívkou v hlavní roli, z Pražského hradu do jihomoravské metropole zavítá Večer tříkrálový. Třešinkou na dortu se stane komornější pořad Shakespearovi šašci, v němž překladatel Martin Hilský uvede oblíbené postavy a dialogy ze Shakespearových her, které přeložil.

Program brněnského léta tradičně naplní rovněž Mezinárodní kytarový festival a kursy Brno 2005, Den Brna s oslavami 360. výročí obléhání města Švédy, šermířský festival či přehlídka pouličních divadel Na prknech, dlažbě i trávě. Kvapem se ovšem blíží oslava evropského svátku hudby, připadající na první letní den - 21. června. Slavit se bude na pěti pódiích v centru města, kde bude zadáno pro hudbu vážnou, folkovou, rock a bigbít, dechovku i zpívající mládí. V hudební scénu se promění nádvoří Staré radnice, nádvoří Domu pánů z Kunštátu, Římské náměstí a speciální jeviště vznikne u Zemanovy kavárny a před Janáčkovým divadlem. Připraveno je 44 hudebních bloků, v nichž se představí takřka 700 účinkujících.

Rovnost (8. 6. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout