> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Po Pražském jaru ještě v Pardubicích

Rejchovo Te Deum se stane perlou v koruně na závěr letošní sezony pardubických filharmoniků.

Pardubice - Komorní filharmonie připravila mimořádně zajímavý a atraktivní program. V Sukově síni pardubického Domu hudby zazní Rejchovo Te Deum, které filharmonie provedla s velkým úspěchem před několika dny na Pražském jaru ve svatovítské katedrále. Kromě toho orchestr pod taktovkou šéfa Leoše Svárovského uvede skladbu úspěšné české skladatelky Sylvie Bodorové a varhanní koncert východočeského rodáka Dominika Josefa Škroupa. Závěrečné abonentní koncerty se uskuteční v pondělí 30. května v 19 hodin, v úterý 31. května od 19.30 hodin a ve středu 1. června v 19.30 hodin.

Slavnostní Jubiloso

Sylvie Bodorová dnes patří vedle Petra Ebena a dalších mezi nejvýznamnější české soudobé tvůrce v zahraničí. Posluchači Komorní filharmonie si možná vzpomenou na provedení jejího kytarového koncertu nazvaného Concierto de Estío s argentinskou kytaristkou Marií Isabel Siewers (2000).

"V poslední době zaznamenala velký úspěch její skladba Terezín Ghetto Requiem pro baryton a smyčcové kvarteto, která byla uvedena na Pražském jaru 2000 a na řadě dalších mezinárodních pódií," konstatoval dramaturg Vladimír Kulík a dodal, že její tvorba zní doslova na všech kontinentech v roce 1996 hrál její Poctu Kolumbovi Lubomír Brabec dokonce v Antarktidě. Její zatím poslední vokálně symfonickou kompozicí a současně i velkým úspěchem bylo rozsáhlé celovečerní oratorium Juda Makabejský, které zaznělo s mimořádným ohlasem v katedrále sv. Víta v rámci festivalu Pražské jaro 2002. Pardubická Komorní filharmonie uvede její Jubiloso slavnostní hudbu pro komorní orchestr z roku 1984.

Skladba Škroupova otce

Dalším autorem večera bude východočeský rodák Dominik Josef Škroup český kantor a skladatel, žijící na přelomu 18. a 19. století. Byl otcem nám blízkého a známého Františka Škroupa. Dominik dokončil hudební studia v Pardubicích, první jeho učitelské působiště bylo v nedalekých Libišanech. Působil také v Býšti u Pardubic a posledních třicet let svého života v Osicích. Proslul jako vynikající varhaník a improvizátor. Je autorem četných skladeb pro chrámové účely, ale také několika děl koncertantních, z nichž filharmonikové vybrali Koncert pro varhany a orchestr F dur. Nový velkolepý nástroj rozezní v Sukově síni znamenitý umělec Václav Uhlíř, který působí nejen jako pedagog pardubické konzervatoře, ale i jako varhaník a sbormistr na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové.

Koncert vyvrcholí provedením slavného Te Deum českého komponisty Antonína Rejchy.

"Tento významný skladatel 18. století prošel Bonnem, Hamburkem a Vídní, aby nakonec nejúspěšnější léta svého života strávil v Paříži, kde se dočkal významných uměleckých i občanských poct. Te Deum zkomponoval v roce 1825 a premiéra se konala pod širým nebem na Martově poli v Paříži před tisícihlavým davem posluchačů," dodal Kulík.

Sólisté a Boni pueri

Na provedení tohoto monumentálního díla se v Pardubicích budou podílet umělci první kategorie: sopranistka Simona Houda-Šaturová, držitelka prestižní umělecké ceny Thálie 2001, tenorista Jaroslav Březina, sólista opery Národního divadla v Praze, a vynikající český basista Richard Novák, častý představitel Vodníka z Dvořákovy Rusalky. Důležitý umělecký úkol bude v Rejchově skladbě mít proslulý Český chlapecký sbor Boni pueri.

V dalších vokálních sólech se představí Markéta Bechyňová, absolventka pražské Akademie múzických umění, a mladí pardubičtí pěvci Zdeňka Erlebachová a Jiří Koreček. Komorní filharmonie se touto trojicí koncertů loučí pro tuto sezonu se svými pravidelnými posluchači. Do prázdnin ji však čeká ještě bohatý program. Vystoupí mimo jiné i na letošním ročníku festivalu Smetanova Litomyšl ve společném projektu s Východočeským divadlem Pardubice, kterým je drama "Na miskách vah" anglického dramatika Ronalda Harwooda o slavném dirigentovi Wilhelmu Furtwänglerovi.

Hradecké noviny (27. 5. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout