> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri a Rejchovo Te Deum

Hradec Králové - V neděli 15. května vystoupí Český chlapecký sbor Boni pueri společně s Komorní filharmonií Pardubice a sólisty pod taktovkou dirigenta Petra Altrichtera v hradecké katedrále sv. Ducha. Sbor přednese skladbu Te Deum českého rodáka Antonína Rejcha. Tímto galakoncertem se uzavírají oslavy Dne osvobození od fašismu a 60. výročí konce druhé světové války. Koncertem zároveň oslaví město Hradec Králové 780. výročí svého založení.

Antonín Rejcha se řadí svými životními osudy i tvorbou mezi skladatele, kteří v 18. století opouštěli české země a v cizím prostředí vytvářeli předpoklady ke zrodu nových hudebních slohů, nejprve klasicismu, později romantismu. Rejcha odešel z Prahy ve svých jedenácti letech, prošel Bonnem, Hamburkem, Vídní a trvalý domov nalezl až v Paříži, kde působil jako profesor konzervatoře. Te Deum Rejcha zkomponoval v roce 1825, jedenáct let před svou smrtí. Premiéra se nekonala v kostele, ale na Martově poli v Paříži před velkým množstvím posluchačů.

Boni pueri vystoupí s Rejchovým Te Deum i na koncertu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, který se uskuteční v úterý 24. května na 60. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Hradecké noviny (11. 5. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout