> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri nahráli své první DVD

Královéhradecký chlapecký sbor připravil živý záznam koled i dvě alba pro Japonsko

Hradec Králové - Vánoční album vždy prověří vkus interpreta. Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri je však „zvonivému sentimentu s prskavkou“ na hony vzdálen. Po loňském úspěšném albu A Ceremony of Carols, na němž se světově proslulé těleso sešlo s pražskou Musicou Bohemica Jaroslava Krčka, rozšířil sbor svou diskografii o první živé DVD, na němž zpívá nejkrásnější české, moravské i slovenské koledy opět v Krčkových úpravách. Záznam vychází i na CD. Současně sboru vycházejí dvě nová alba v Japonsku, kam se Boni pueri chystají 24. listopadu.

„Báli jsme se, aby ze záznamu nevznikl vánoční kýč, ale je natočen velmi citlivě. Nahrávali jsme v září ve smiřické zámecké kapli Zjevení Páně, která má skvělou akustiku a navíc ve spojení s obrázky z třebechovického betlému umocňuje atmosféru nahrávky,“ říká sbormistr Jakub Martinec, který sbor řídil. Vedle koled Štědrej večer nastal, Žežulka z lesa vylítla, Veselé vánoční hody, Narodil se Kristus Pán či Byla cesta ušlapaná nechybí ani skladby Adama Václava Michny z Otradovic a výběr vánočních písní z kancionálů Edmunda Paschy a Jiřího Třanovského. „Jde o krásné a citlivé úpravy Jaroslava Krčka, žádné rolničky,“ usmívá se Martinec. Obě nahrávky Boni pueri pokřtí 23. listopadu v Břevnovském klášteře.

Vedle vánočního alba dostal sbor nabídku, která se neodmítá. Japonská vydavatelská společnost King Records, která často spolupracuje s Českou filharmonií, si u Boni pueri objednala dvě cédéčka pro svůj trh.

„Pracovali jsme na tom celé prázdniny a probírali repertoár. Vydavatel byl ve výběru přísný, každou skladbu zvažoval, zda se hodí pro japonské posluchače. Týden po natáčení ve Smiřicích se druhá skupina sešla v hradecké Městské hudební síni a nahrávali jsme,“ říká sbormistr Pavel Horák, který má na starosti japonskou část sborového repertoáru. Na albu Air je tedy evropská klasika, například Schubertova Ave Maria, Mozartovo Ave Verum Corpus, irský tradicionál Greensleeves i Smetanova Vltava, ovšem v japonštině. Na druhém albu Stille Nacht jsou světové vánoční písně a koledy. Sbor doprovází evropský varhaník Jaroslav Tůma a nový klavírista Boni pueri Miroslav Sekera, který jako dítě ztělesnil malého Mozarta ve Formanově Amadeovi.

„Vždycky jsem jen slýchali o tom, že když někam přijede třeba Magdalena Kožená, už tam mají její desky. Máme radost, že se to nyní stalo i nám. Japonci nám slíbili velkou propagaci i křest,“ uvádí Horák, který rád přistoupil i na dramaturgický kompromis. „Náš evropský vkus je odlišnější, citlivější. Některé skladby jsou na albu řazeny trochu necitlivě a neutříbeně. Udělali si to podle svého. Chtěli nás nahrávat v Rudolfinu, my jsme si však prosadili Hradec, takže celý tým z Tokia musel bydlet tady. Pak si odvezli materiál, sami si ho sestříhali a teprve minulý týden jsme dostali hotové desky. Říkali nám, že jim musíme věřit, a nezklamali jsme se,“ usmívá se Horák.

Boni pueri, jehož nejmladší členové si zahráli andílky v novém filmu Anděl páně, se na konci listopadu opět rozdělí. Horákovi chlapci odletí do Tokia, Martincovi pěvci vyrazí do Francie, Belgie a Německa. „Bude to velké vánoční turné pro sborovou federaci při Evropské unii. Tři koncerty budeme mít v norimberské Mestersingerhalle, kde pravidelně zpívá naše konkurence, vídeňský chlapecký sbor. Letos si však vybrali nás. Velký koncert duchovní hudby nás čeká také v lyonské katedrále La Primatiale,“ říká Jakub Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (9. 11. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout