> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Teplická filharmonie startuje novou sezonu

Na koncertech se představí hvězdy jako Pavel Šporcl, Gabriela Demeterová nebo dětský sbor Boni Pueri

Teplice - Vynikající sólisté, šestnáct domácích koncertů plných atraktivní hudby a navrch turné po celé republice s hvězdným houslovým virtuosem Pavlem Šporclem - to všechno obsahuje program nové sezony Severočeské filharmonie Teplice, která právě dnes startuje prvním koncertem.

„V letošním roce jsme omezili počet zájezdů do zahraničí, kterých bylo v předchozích letech tolik, až jsme začali vůči domácímu publiku cítit tak trochu dluh. Proto jsem velice rád, že se podařilo s Pavlem Šporclem domluvit turné, díky kterému potěšíme hudební fanoušky hned ve dvanácti českých městech. Zkrátka přitom nepřijdou ani posluchači v Teplicích, kde se zastavíme už příští středu,“ uvedl Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie.

Houslový pirát přiveze do Teplic jazzovou premiéru

Večer s Pavlem Šporclem bude mít netradiční jazzový nádech. Teplický orchestr bude totiž doprovázet jazzové trio Josefa Vejvody, syna proslulého kapelníka Jaromíra Vejvody, který složil celosvětově proslulý evergreen Škoda lásky.

„Josef Vejvoda letos slaví šedesátiny, proto bude koncertní program složený především z jeho děl. Mezi nimi přitom zazní i jedna skladba, kterou věnoval právě Šporclovi a ten ji na turné uvede v premiéře,“ upozorňuje Dietz. „Vedle toho se mohou lidé v Pavlově podání těšit ještě třeba na Cikánské tance od Sarasateho,“ doplnil.

O koncerty české houslové hvězdy je vždy a všude mimořádný zájem. Teplice v tomto směru nejsou výjimkou, a tak pokud nechcete v koncertním sále chybět, měli byste si pospíšit.

„Zhruba tři čtvrtiny vstupenek už jsou rezervovány. Zbývá jich už asi jen dvě stě,“ doplňuje Dietz.

Pokud si lístek na koncert nestihnete včas zajistit, budete mít ještě dvě, byť zdaleka už ne tolik atraktivní možnosti, jak Šporclovo vystoupení slyšet. Turné bude natáčet televize, která záznam posléze odvysílá. Podobně se připojí i Český rozhlas, ovšem s tím rozdílem, že využije CD nahrávky, kterou teplická filharmonie se Šporclem pořídila letos v srpnu.

„Tento záznam na CD disku stejně jako další desky s hudbou Vejvodova tria i našeho orchestru bude na koncertě návštěvníkům k dispozici. Ve volném prodeji se ovšem neobjeví,“ upozorňuje Roman Dietz na další důvod, proč byste neměli na teplickém koncertě chybět.

Lidé uslyší Demeterovou i slavné Mozartovo Requiem

Dnešní zahajovací večer nové sezony nabídne publiku společné vystoupení filharmoniků s klavíristou Karlem Košárkem. Kroměřížský rodák je známý po celém světě, u nás ho lidé znají především díky tomu, že často doprovází Magdalénu Koženou. Na programu koncertu je předehra ze Smetanovy opery Tajemství, Noc na Lysé hoře od Musorgského či skladba Římské pinie, kterou napsal Ottorino Respighi.

Na dalších koncertech budou filharmonii doprovázet například jihokorejský klavírista Mi-Kyung Kim, soubor Apollon kvartet, sopranistky Anna Hlavenková, Jana Sýkorová a rakouskou pěveckou školu reprezentující Anna Ryanová či skvělá houslistka Gabriela Demeterová.

„Mezi nejzajímavější večery pak bude patřit i čtvrtek 30. března, kdy se přidáme ke světové oslavě 250. výročí narozeníW. A. Mozarta. Při této příležitosti uvedeme jeho Requiem, skladbu, kterou zná díky Formanovu filmu Amadeus každý. Společně s námi ji přednese ještě vynikající dětský sbor Boni Pueri,“ přibližuje Roman Dietz jednu z největších událostí sezony.

Hudební sezona je tradičně rozdělena na dvě předplatitelské řady po osmi koncertech. Celoroční permanentka vás přijde na 700 korun, mládež a důchodci zaplatí 500 korun. Chcete-li poukaz na úplně všechny koncerty, jsou ceny 1200 a 800 korun. Vstupenky na jednotlivá vystoupení se pak budou prodávat za 100 korun.

***

Koncertní sezona Severočeské filharmonie

Abonentní řada A

* 6. října
Severočeská filharmonie + Karel Košárek (klavír), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní B. Smetana, D. Šostakovič, M. P. Musorgskij, O. Respighi

* 24. listopadu
SFT + Pavel Kudelásek (housle), dirigent Jiří Malát; zazní N. R. Korsakov, A. Dvořák, S. Prokofjev, P. I. Čajkovskij

* 15. prosince
SFT + Roman Novotný (flétna), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní N. W. Gade, C. A. Nielsen, J. Sibelius

* 12. ledna
SFT + Roman Fojtíček (saxofon), dirigent Tomáš Hanus; zazní W.
A. Mozart, H. Villa-Lobos, A. Dvořák * 9. února SFT + Jana Sýkorová (soprán), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní A. Arensky, M. de Falla, R.
Schumann

* 30. března
SFT + dětský sbor Boni Pueri, dirigent Alexander Apolín; zazní Requiem od W. A. Mozarta * 13. dubna SFT + Roman Frič (klavír), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní R. Wagner, F. Liszt

* 11. května
SFT + Michal Kaňka (violoncello), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní W. A. Mozart, D. Kabalevskij, L. Janáček, Z. Kodály

Abonentní řada B

* 13. října
SFT + František Bubík (hoboj), Ladislav Bubeníček (fagot), dirigent Jan Šrámek; zazní Mozart, T. Albinosi, A. Vivaldi, O. Korte, J. Suk

* 10. listopadu
SFT + Martina Bačová (housle), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní P. Mercure, M. Bruch, A. Dvořák, A. Glazunov

* 22. prosince
SFT + České hornové kvarteto, Anna Hlavenková (soprán) a dětské sbory Poupata a Fontána, dirigent Radomil Eliška; zazní G. Verdi, R. Schumann, J. Krček

* 2. února
SFT + Mi-Kyung Kin (klavír, Jižní Korea), dirigent Kerry Stratton (Kanada); zazní A. Dvořák, W. A. Mozart, J. Brahms

* 2. března
SFT + Gabriela Demeterová (housle), dirigent Boris Perrenoud; zazní D. šostakovič, C. Franck * 16. března SFT + Anna Ryan (soprán, Rakousko), dirigent Ch. O. Munroe; zazní W. A. Mozart a R. Strauss

* 27. dubna
SFT + Marian Lapšanský (klavír, varhany), dirigent Charles Olivieri Munroe; zazní M. Ravel, W. A. Mozart, C. Saint-Saëns

* 18. května
SFT + Apollon kvartet, dirigent Stanislav Vavřínek; zazní G. Gershwin, V. Zahradník, M. Summer, L. Bernstein, D. Balakrishnan

Jiří Needrle - MF DNES (6. 10. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout