> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Světové scény zvou Čechy

Kožená míří do Metropolitní opery, Margita do La Scaly

Praha - Vedle sportovců jsou to především umělci z oblasti klasické hudby, díky nimž svět ví o České republice. Také v nové sezoně se jejich jména objevují na programech nejprestižnějších světových divadel, orchestrů a koncertních síní.

Pohled na zahraniční dramaturgické plány potvrzuje vzestup Jiřího Bělohlávka mezi světovou dirigentskou elitu. Kromě jiných prestižních angažmá bude designovaný šéfdirigent BBC Symphony Orchestra řídit v září na scéně pařížské Opery Bastille obnovenou produkci Dvořákovy Rusalky. Titulní roli pod jeho vedením ztvární ruská sopranistka Olga Gurjakova a Prince Slovák Miro Dvorský. Do Bastilly se Bělohlávek vrátí znovu v lednu, aby připravil Juliettu Bohuslava Martinů. Významná chvíle Bělohlávkovy umělecké dráhy přijde 10. března 2006, kdy bude debutovat u Berlínské filharmonie, patrně nejproslulejšího světového tělesa. Na programu bude Martinů, Dvořák a Mozart.

Mezi pěvci zůstává jasnou jedničkou Magdalena Kožená. Bohatou sezonu začne v Metropolitní opeře jako Dorabella v Mozartově opeře Cosi fan tutte a ukončí ji na Salcburském festivalu 2006 Mozartovým Idomeneem, jakož i sólovým recitálem. Svou pozici si v cizině drží i Dagmar Pecková. Například Bavorská státní opera v Mnichově ji angažovala do Humperdinckovy opery Královské děti a Verdiho Síly osudu. Velké úspěchy v zahraničí slaví také sopranistka Martina Janková. V Curyšské opeře, kam se sbíhají cesty mnoha pěveckých i dirigentských hvězd, bude vystupovat mimo jiné jako Zerlina v Donu Giovannim a Angelica v Händelově Orlandu. Na podzim si také v Ženevě poprvé zahraje Bystroušku pod taktovkou Jiřího Bělohlávka, na jaře se objeví ve Vídni v Mozartově opeře Lucio Silla v nastudování Nikolause Harnoncourta. Ale už teď v září se bude podílet na špičkově obsazeném koncertním provedení Janáčkovy Jenůfy s Berlínskou filharmonií a Simonem Rattleem. Setká se tu také s tenoristou Štefanem Margitou v roli Laci.

Tohoto populárního tenoristu Janáček zavede až do La Scaly, která v březnu uvede Káťu Kabanovou. Margita bude zpívat Kudrjáše a hlavní tenorovou roli, Borise, ztvární česko-švýcarský tenorista Peter Straka.
Kromě jednotlivých pěvců, dirigentů či České filharmonie, Pražského filharmonického sboru nebo chlapeckého sboru Boni Pueri udržují renomé českého hudebního umění v cizině především smyčcová kvarteta. Tak třeba v nabídce renomované londýnské Wigmore Hall figuruje hned několik našich kvartet: Škampovo, Wihanovo, Pražákovo a Panochovo. „Škampovce“ čeká letos také koncert v Carnegie Hall. „Je to určitě důkaz síly tradice a jména, jež má česká kvartetní škola. Ve světě nás považují za kvartetní velmoc,“ říká houslista Pavel Fischer. Pokud zmiňujeme proslulou newyorskou síň, nesmíme opomenout pianistu Ivana Moravce. Na svém recitálu 31. října zahraje americkému publiku Debussyho, Janáčka a Chopina.

Věra Drápelová - MF DNES (5. 8. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout