> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival uprostřed Evropy zažil velmi úspěšný ročník

Rozhovor

Bad Steben - Čtrnáctý ročník česko-německého pohraničního Festivalu uprostřed Evropy přinesl letos lidem podél třistakilometrového úseku severozápadní českoněmecké hranice více než osm desítek koncertů, výstav, setkání, divadelních i filmových představení.
„Byl to velmi úspěšný rok, o koncerty byl obrovský zájem a na mnoha místech v Německu i v Česku se zájemci nevešli ani na místa k stání a na představení se k naší lítosti nedostali,“ zhodnotila vedoucí organizačního týmu festivalu Ivana Thomaschke-Vondráková.

* Byl takový zájem i v Karlovarském kraji? Právě v Karlovarském kraji byla letos většina koncertů vyprodaná.

Začalo to hned zahajovacím koncertem dráždanských symfoniků v Sokolově, dlouho dopředu bylo vyprodané vystoupení Ivy Bittové v Karlových Varech, zcela plno bylo i velkém kostele ve Skalné na Cristiana SteelPerkinse, na barokním koncertu v kostele v Chebu. Na zpěvy japonských buddhistických mnichů v pavilonu pramenů ve Františkových Lázních se tlačili i lidé za okny, plný byl kulturní dům v Jáchymově hostící finský soubor Rajaton, i kostel v Kynšperku s židovským souborem úžasného klarinetisty Davida Orlowského a tak dále. O tento festival byl v Karlovarském kraji zájem i dříve, ale až tak velký divácký úspěch, jako letos, zde dosud nebyl zvykem.

* Jak si vysvětlujete tento trend?

Zřejmě náš program i výběr umělců zdejší publikum oslovuje. Lidé v regionu snad také po uspěchaných létech velkých hospodářských změn znovu objevují umění a krásu jako důležitou součást svých životů. V pohraničí jsme přitom i svědky rozkvětu česko-německého společenského života, když letos opět přibylo diváků z Česka, kteří přijížděli na koncerty a setkání v německém příhraničí, a naopak.

* Splnilo vaše očekávání letošní velké zapojení mladých i velmi mladých umělců?

Díky velkému prostoru, který jsme dali mladým nadaným evropským umělcům, přišlo na naše představení na české a německé straně i nové mladé publikum. Mohu říci, že mladí se osvědčili beze zbytku, snad všichni včetně českých měli letos vyprodáno. O Davidovi Orlowském v Kynšperku jsem již mluvila, přeplněný byl i kostel v Joditz, kde hrál velmi nadaný čtyřiadvacetiletý klavírista Martin Stadtfeld, v Sokolově nadchl publikum Matthias Schlubeck na Panovu flétnu, v Pilgramsreuthu exceloval chlapecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové, v Oseku zase hoši z Knabenchor Hannover. Plno měli na zámku v Děčíně výborný mladý holandský gambista Ralph Meulenbroeks nebo v Klášterci korejský student zpěvu Byoung-Ik Jung.

* Máte již nějaké plány na příští rok?

S přípravou příštího ročníku jsme vlastně již začali, a to z hlediska finančního zajištění. Téma a program ještě nemáme. Každý rok si říkáme, že jsme již dosáhli vrcholu, ale letošní rok nás znovu příjemně překvapil, a tak se těšíme i na to, co přinese ten příští.

Tomáš Kábrt - MF DNES (2. 8. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout