> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival těší přátele duchovní hudby

Karlovarský kraj - Po světské staré hudbě, kterou rozezněl zaplněný chebský gotický kostel Zvěstování precizní Drážďanský barokní orchestr, nabídl mezinárodní Festival uprostřed Evropy v kraji hned dva hudební svátky vyznavačům duchovního baroka. Na své si přitom přišli nejen hudební labužníci z českoněmeckého pohraničí, ale prostřednictvím živého rozhlasového přenosu stanice Deutchlandradio Kultur i posluchači v dalších osmi zemích Evropy a v Kanadě.

Vyprodaný a rozhlasovými mikrofony osázený středověký kostel v bavorském Pilgramsreuthu u Rehau nedaleko Aše hostil v pátek nejlepší český barokní orchestr Musica Florea z Prahy vedený znalcem středoevropské staré hudby Markem Štrynclem, renomovaný chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové a sólisty Annu Hlavenkovou, Markuse Forstera, Jaroslava Březinu a Marka Rzepku. Přivezli zapomenutou duchovní hudbu z přelomu 17. a 18. století od Johanna Caspara Ferdinanda Fischera z pražského archivu českého mnišského řádu Křížovníků s červenou hvězdou.

"Jásejte věřící, tleskejte zajatci smrti," zahájila latinsky za měkkých tónů dobových nástrojů Koncert pro svatý kříž suverénní sopranistka Hlavenková, a odstartovala tak po třech stoletích vzkříšenou hudební oslavu čiré lidské radosti z Kristova vítězství nad všudypřítomným zlem a smrtí. Svěží hudební zážitek umocněný nakažlivýmmladistvým nadšením chlapeckého sboru a velkolepým výkonem tenoristy Březiny vygradoval v patetickém Offertoriu k svěcení chrámu s tympány, trubkami a velkolepým finále všech hlasů.

Vyprodaný byl také nedělní duchovní koncert festivalu v poutním kostele na Chlumu Svaté Maří. Kultivovaný pěvecký soubor Musica Holsatia z Lübecku zde vedl a doprovázel renomovaný varhaník Hans-Jürgen Schnoor. Po průzračném úvodním motetu Otče náš, jenž jsi na nebesích od slovinsko-českého renesančního mistra Jacoba Galluse, zazněla pod sluncem prosvětlenou barevnou kopulí chrámu díla německého průkopníka barokní duchovní hudby Heinricha Schütze. Interpreti v nich velmi názorně předvedli, že barokní pohřební hudba, dnes nazývaná smuteční, je ve skutečnosti plná radosti a naděje. To pěvci skvěle potvrdili i závěrečným rozsáhlým motetem Ježíši, radosti má od Johanna Sebastiana Bacha: "Proto i v mém žalu zůstáváš Ježíši mou radostí."

Jinou, exotickou tvář duchovní hudby představí festival divákům v neděli ve velkém kostele svatého Michaela v Adorfu nedaleko Chebu, kde zazní starozákonní Davidovy žalmy ve společném podání tureckého souboru tradiční hudby Sarband a slavného britského vokálního sextetu King´s Singers. Koncert začne v 19.30 hodin a vstupné pro české návštěvníky činí od 210 do 350 korun.

tk - MF DNES (12. 7. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout