> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbor Boni pueri uzavírá 23. sezonu ve Francii

Hradec Králové - Dobrý koncertní rok si žádá důstojné uzavření. Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, který má za sebou další koncertní turné po Americe i úspěšná alba A Ceremony of Carols a Responsoria k Velkému pátku Jana Dismase Zelenky, svou 23. sezonu završil ve Francii, kde nyní vrcholí jeden z nejprestižnějších hudebních festivalů Polyfollia.

Jeho součástí je dvacet vystoupení předních evropských sborů. Vedle litevského chlapeckého sboru Azuoliukas nebo dánského Touché vystoupili na třech samostatných koncertech Boni pueri. Ti si pod vedením uměleckého šéfa Pavla Horáka připravili repertoár složený pouze ze skladeb „a capella“ čili bez doprovodu. „První část koncertu je složena z děl Orlanda di Lassa, francouzského skladatele Camilla Saint-Saënse, či z muzikologicky hodnotných a pěvecky velmi náročných Responsorií Jana Dismase Zelenky,“ říká Pavel Horák. Právě výběr z Velkopátečních responsorií slavil u francouzského publika velký úspěch.

Do druhé části Boni pueri zařadili osvědčené skladby z cestovatelského programu, které předvedli například i během nedávného dvouměsíčního turné po Spojených státech amerických a Kanadě. Nadšené publikum hradecké „dobré chlapce“ doslova nechtělo pouštět z pódií a děkovalo jim mohutným potleskem.

„Všechny tři koncerty byly beznadějně vyprodané a počet posluchačů vždy přesahoval kapacitu kostelů. Organizátoři festivalu pro nás připravili skvělý odpočinkový program - vedle návštěvy Paříže to byla třeba prohlídka jednoho z divů Francie, hradu Mont saint Michel nebo muzea II. světové války,“ říká sbormistr. Včera se chlapci z Boni pueri zastavili ještě na posledním koncertu v německém Rehau, který je součástí obřího letního Festivalu uprostřed Evropy. Hrozilo však, že nedorazí včas. Večer při cestě z Francie totiž nějací vtipálci hodili na dálnici kámen a rozbili u autobusu boční sklo a včera kvůli dopravní nehodě sbor uvízl na několik hodin na německé dálnici. „Na tento koncert jsme si přizvali český barokní orchestr Musica Florea s dirigentem Markem Štrynclem a sólisty Annu Hlavenkovou, Markuse Forstera, Jaroslava Březinu a Marka Rzepku. Společně jsme přednesli znovuobjevená unikátní díla česko-německého barokního skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera v unikátním interiéru středověkého kostela v Pilgramsreuthu, který je jedním z nejkrásnějších příkladů baroka Horních Franků,“ říká Horák.

Hned po koncertě, který bude přenášet Deutsche Radiolive, se Boni pueri vydají domů do Hradce Králové a chlapce čekají sborové prázdniny. „Celé turné po Francii i Německu bylo nádherným zakončením naší koncertní sezony, která byla opět nabitá nejen zaoceánskými koncertními cestami, ale i mnoha dalšími projekty,“ míní sbormistr. Má na mysli hlavně dvě nová alba, která si vysoko cení jak čeští, tak zahraniční kritici.

Ceněný sbor kromě USA a Kanady navštívil Rakousko, Polsko, Slovensko, Holandsko a Německo, vystoupil na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a opět nastudoval terezínskou dětskou operu Brundibár. Letos je ještě čeká měsíční vánoční turné po Japonsku.
Vysoký kredit sboru potvrzují nejen vyprodané sály a nadšené recenze odborníků, ale zařazení do projektu České sny či titul Sbor Evropské unie.

Petr Mareček - MF DNES (9. 7. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout