> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Studenti uvedou židovskou operu, které tleskali i nacisté

Ústí nad Labem - Vznikla v terezínském koncentračním táboře, měla tu přes padesát repríz a přestože jde o dílo židovského skladatele Hanse Krásy, dokázala si získat posluchače i mezi nacisty, jejichž předák Goebbels ji dokonce přikázal zfilmovat - taková je nejslavnější dětská opera světa Brundibár.

Dnes navečer ji můžete vidět v ústeckém kulturním domě Corso, kde ji u příležitosti 60. výročí konce války uvedou členové Pěveckého sboru Gauneramus a orchestru místního Gymnázia Stavbařů.

„Přestože je Brundibár bezpochyby slavným dílem, nehraje se příliš často. Na českých scénách ho má v současnosti na repertoáru jen Dismanův rozhlasový dětský soubor a chlapecký sbor Boni pueri, přičemž obě tělesa ho hrají jen s klavírním doprovodem. My jsme však představení nastudovali jako jediní v orchestrální verzi,“ upozorňuje autor úprav a režisér Vladimír Saska.

Krásova opera vypráví příběh o sourozencích Aničce a Pepíčkovi, kteří se vydávají sehnat nemocné mamince mléko. Potkají zmrzlináře, pekaře i mlékaře, u nikoho však nepochodí, protože nemají peníze. Když si všimnou flašinetáře Brundibára, napadne je, že by si mohli vydělat jako on hudbou. Skvělým nápadem jim v tom pomohou zvířecí kamarádi vrabec, kočka a pes, kteří zároveň v samém závěru ještě zabrání tomu, aby Brundibár dětem jejich výdělek ukradl.

Ve více než rok připravované hře diváci uvidí sedmnáct dětských herců, které doprovodí čtrnáct hudebníků ze školního orchestru.

Začátek představení je v 18 hodin. Natočí ho přitom filmař František Šmahel a v červenci bude záznam k mání na VHS a DVD.

tit - MF DNES (29. 6. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout