> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Nastupuje nejmladší umělecká generace Evropy

Festival představuje

Severozápadní pohraničí - Festival uprostřed Evropy, vzniklý před patnácti lety ze studentské iniciativy českých a německých konzervatoristů, věnuje každoročně pozornost výrazným mladým talentům. Někteří, například pěvkyně Magdalena Kožená, mezitím již dosáhli světového věhlasu. "Letos jsme se rozhodli dát nejmladší umělecké generaci ještě větší prostor než obvykle, a festivalové publikum se tak seznámí s celou řadou velmi nadaných evropských interpretů mladších 25 let," uvedla Ivana Thomaschke-Vondráková z pořadatelského týmu.

Bachovy Goldbergovské variace přednese čtyřiadvacetiletý fenomenální pianista Martin Stadtfeld z Frankfurthu nad Mohanem. Před třemi lety na Mezinárodní Bachově soutěži v Lipsku získal jako dosud jediný německý klavírista první cenu, která předešlých čtrnáct let vůbec nebyla udělena. Z Francie přijedou bratři Renaud a Gautier Capuconovi, kteří, přes svůj nízký věk, patří již k předním evropským virtuozům na violoncello a housle. "Renaud Capueon nalézá nádherný vláčný přechod od sametových tónů k rázné odhodlanosti a zase zpět, přesně tak, jak to hudba vyžaduje," napsal časopis Gramophone.

Další mladou sourozeneckou dvojici, houslistku Baibu Skride a její sestru klavíristku Laumu z Lotyšska, předchází zprávy o vítězství v renomovaných soutěžích královny Alžběty v Bruselu, Marie Canals ve Španělsku, Valentina Buschiho v Itálii a spolupráci s orchestry z celého světa včetně tokijských a detroitských symfoniků.

Hudebníci ve věku od 9 do 13 let tvoří experimentální smyčcový orchestr Landstreicher Sachsen, jako špička ve svém oboru přijedou na festival chlapecké sbory z Hannoveru a Boni pueri z Hradce Králové i žáci pražské baletní konzervatoře Duncan Centre. Ti si připravili trojici něžných tanečních fantazií Indiskrétní radost, Útlé nožky černé vrány a Disco Amare pro mládež na hudbu Bohuslava Martinů, Pilot Pirxe, Marti Talvela a Miloše Vacíka. "Mladými umělci chceme zároveň oslovit a získat pro klasickou hudbu mladé publikum i děti," vysvětlila Thomaschke-Vondráková.

S inscenací komorní opery Benjamina Brittena Řeka kolih vystoupí na festivalu studenti Vysoké hudební školy v Lübecku. Tato první ze tří Brittenových církevních parabol je ovlivněna japonským divadlem nó. Z Nizozemí přijede mladý nadaný gambista Ralph Meulenbroeks, jehož album Voix humaines (Lidské hlasy) označil holandský tisk jako "překvapující moment pro hru na violu da gamba". Vlasatý mladík se intenzivně zabývá starou hudbou a její autentickou interpretací, koncertuje po celém světě, ale nedávno také úspěšně promoval z fyziky.
Studenti zpěvu z celé Evropy se sjedou na týdenní mistrovskou třídu profesora Thomase Thomaschke, operního pěvce a intendanta festivalu, a na závěr také uspořádají společný koncert.

tk - MF DNES (9. 6. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout