> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri oslaví v katedrále výročí Hradce i konce války

Hradec Králové - Oslavy 60. výročí konce II. světové války v Hradci Králové budou mít epilog v neděli v 18 hodin v katedrále svatého Ducha. Galakoncert, na němž chlapecký sbor Boni pueri s Komorní filharmonií Pardubice a sólisty přednese skladbu Te Deum českého rodáka Antonína Rejcha, zároveň oslaví 780. výročí založení Hradce Králové.

K proslulému sboru a symfonikům se pod vedením dirigenta Petra Altrichtera přidají také altistka Edita Adlerová, sopranistka Simona Šaturová či basista Richard Novák.

Antonín Rejcha patří svými životními osudy i tvorbou mezi české skladatele, kteří v 18. století opouštěli vlast a v cizím prostředí vytvářeli předpoklady ke zrodu nových hudebních slohů, nejprve klasicismu, později romantismu.

„Rejcha odešel z Prahy ve svých jedenácti letech, prošel Bonnem, Hamburkem, Vídní a trvalý domov nalezl až v Paříži, kde působil jako profesor konzervatoře. Te Deum Rejcha zkomponoval v roce 1825, jedenáct let před svou smrtí. Premiéra se nekonala v kostele, ale na Martově poli v Paříži,“ říká sbormistr Boni pueri Pavel Horák.

Boni pueri, kteří i letos zářili v USA a Kanadě, vystoupí s Rejchovým Te Deum také na katedrálním koncertu u svatého Víta na Pražském hradě, který se uskuteční v úterý 24. května 2005 v rámci 60. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Petr Mareček - MF DNES (13. 5. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout