> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

„V Hradci cítím pohlazení domova,“ říká Soňa Červená

Již potřinácté obdrželi 13. dubna výroční ceny města Hradec Králové zdejší výjimeční občané, umělecká tělesa či instituce. V městské hudební síni jim ocenění předali představitelé města a zástupci generálního sponzora, kterým je od roku 1993 Česká spořitelna a. s., letos zastoupená Otto Machem, ředitelem odboru financování státní a komunální sféry a . Ta je i mecenášem dalších kulturních a sportovních aktivit ve městě. Laureáty Ceny Dr. Františka Ulricha a ceny Primus inter pares schválilo na svém březnovém zasedání městské zastupitelstvo. Kandidáti na udělení Hradecké sportovní ceny a Hradecké múzy očekávali s napětím rozhodnutí mimořádného zasedání zastupitelstva těsně před slavnostním vyhlášením laureátů.

„Mně už je zase tak nějak zjihle,“ to byla první slova operní pěvkyně SONI ČERVENÉ, když ve středu 13. dubna vystoupila z auta na Malém náměstí v Hradci Králové. Večer ji čekalo slavnostní udílení výroční Ceny Dr. Františka Ulricha. Ceny za celoživotní dílo, určené významným královéhradeckým osobnostem. Pravnučka vynálezce a výrobce řady hudebních nástrojů Václava Františka Červeného a dcera Jiřího Červeného, zakladatele známého kabaretu Červená sedma, zpívala v prestižních operních domech celého světa. Hradec Králové poznala až po sametové revoluci, kdy se do města vydala hledat své rodové kořeny. „Můj vztah k Hradci Králové se narodil už v roce 1842. Tehdy se totiž do metropole východních Čech přistěhoval pradědeček. Po návratu do Čech jsem se šťastnou náhodou setkala s osmisetstránkovou kronikou našeho rodu a od té doby na pradědečka stále myslím. Je mým světlem i průvodcem,“ říká Soňa Červená, které nedávno udělilo zvláštní ocenění i Kolegium pro udělování cen Thalie. „Domov mám na jevišti. V Hradci ale cítím jeho pohlazení, které mi třicet let strávených v zahraničí chybělo. Vždycky jsem dojatá a raduji se ze shledání s místy, jimiž procházel můj pradědeček. Jeho ulice u Kavčího plácku se mi ale příliš nelíbí, v mých představách je poetičtější,“ pokračovala charismatická osobnost, obdivovaná pro pěvecké i výrazové schopnosti, která se „domů“ opravdu vrátila až v loňském roce. Herecké podání hlavní role v Dűrrenmattově hře Návštěva staré dámy, nastudované v Klicperově divadle s režisérem Vladimírem Morávkem, patří k zážitkům divadelní sezóny.

První z cen Primus inter pares za výjimečné královéhradecké počiny převzala z rukou primátora města Otakara Divíška JANA DRAŽĎÁKOVÁ. I když se narodila v Praze, od patnácti let žije v Hradci Králové, a tak má, jak sama říká, k městu vřelý vztah. „Cena mě nesmírně těší, přesto se nemohu zbavit dojmu, že nepatří právě a jen mně. Náleží celému souboru divadla, bez něj by má práce neměla smysl. Velký díl na tomto ocenění nese Honza Dvořák, který mi postupně a velmi odvážně dával větší a větší kompetence a s nimi i víru, že to všechno zvládnu. Děkuji také Josefu Kroftovi, kterého miluju jako kumštýře. Bez něj by Drak nebyl Drakem, dělá velmi dobrou uměleckou práci, ale navíc cítí, co divadlo potřebuje. Mám prostě štěstí na dobré lidi,“ vyjádřila se ředitelka Divadla Drak.

Druhou laureátkou ceny Primus inter pares se stala hradecká rodačka, skladatelka a zpěvačka ZUZANA NAVAROVÁ, in memorian (1959 – 2004). Cenu převzal společně s maminkou Olgou Navarovou Jiří Novotný, výkonný ředitel Nadace život umělce, jíž náleží i symbolický šek na 25 000 korun. „Zuzana neměla ráda oficiality, ale z tohoto ocenění by měla jistě radost. Věřím, že na její osobnost rodné město nezapomene. Peníze použijeme přesně v duchu jejího přání – nadace, kterou v roce 1992 založila, se stará jak o mladé začínající umělce, stejnou pozornost upíráme i k seniorům. Celá částka půjde právě na podporu seniorů, jak by si Zuzana přála. Byla to vzácná žena a málokdo z nás by dokázal v situaci, ve které mnoho let byla, dělat pro druhé to, co ona. Byli jsme dobří přátelé a bude i nebude nám scházet – její myšlenky a způsob vedení nadace se totiž nezmění,“ uvedl Jiří Novotný.

Laureátkou Hradecké sportovní ceny se stala česká cyklistka LADA KOZLÍKOVÁ, která v letech 2000 – 2004 působila při PSK Velo Hradec Králové. Je trojnásobnou mistryní Evropy a mistryní světa. Cyklistka je momentálně na Světovém poháru v Itálii, cenu tedy převzal její trenér Břetislav Usnul.

Hradeckou múzu, cenu za významný přínos v oblasti kultury, obdržel už podruhé v historii český chlapecký sbor BONI PUERI (založen v roce 1982), který má 350 členů a absolvoval již 1 800 samostatných koncertů v Evropě, USA, Koreji a Japonsku. „Jsme rádi, že náš sbor přerostl hranice města a do Hradce Králové se sjíždějí zpěváci i z okolí. Věříme, že tady budeme dál fungovat i v této, technikou poznamenané době,“ řekl po převzetí ceny umělecký šéf souboru Pavel Horák.

Helena Rezková, Eva Sychrová - Radnice (19. 4. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout