> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

HRADECKÉ VÝROČNÍ CENY ROZDÁNY

Hradec Králové - Letošní 13. duben nebyl pátek, nýbrž středa a rozhodně to datum nelze označit za nešťastné. Zvláště pro účastníky vyhlašování Výročních cen města Hradce Králové. Slavnostní večer se uskutečnil tradičně v Městské hudební síni a hudební program připravil pěvecký SEX TET královéhradeckých Jesliček.

Letošní držitelé zejména nejprestižnějších cen mohou být veřejnosti překvapením a to nejen proto, že mezi oceněnými převažují ženy. Před několika lety bylo devadesáti devíti procentům Hradečáků jméno držitelky Ceny Dr. Fr. Ulricha Soňi Červené neznámé. Až loňský rok to zvrátil. Světově proslulá pěvkyně totiž přijala hlavní roli dramatu "Návštěva staré dámy" v Klicperově divadle.

Kdo z hradeckých tušil, že z našeho města pochází i další skvělá zpěvačka především etnické hudby Zuzana Navarová. Bohužel se k ní Hradec Králové přihlásil až po té, co zemřela. Ocenění Primus inter pares je naprosto namístě.
Druhou držitelkou ceny Primus inter pares je paní Jana Dražďáková, ředitelka královéhradeckého DRAKu. Svou navenek nenápadnou aktivitou velice výrazně přispívá k tomu že tato scéna nejenže neztratila na proslulosti, ale svoji pozici si ve světě stále upevňuje.

Výroční ceny zhodnotily mimořádné úspěchy chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri, který získal Hradeckou múzu.

Hradeckou sportovní cenou ocenili zastupitelé cyklistku Ladu Kozlíkovou.

Vedle oceněných byl v oblasti kultury nominován pěvecký sbor JITRO a artové kino Centrál. Na sportovní cenu byla nominována judistka Andrea Pokorná a reprezentant v nejmladším olympijském sportu teakwondu Karel Nosek.

Jako každý rok vám nyní nabízíme

PROFILY LETOŠNÍCH LAUREÁTŮ:


LADA KOZLÍKOVÁ - Hradecká sportovní cena
Česká cyklistka Lada Kozlíková se narodila 8.10.1979 ve Vyškově. Se sportem začínala od deseti let v oddíle běžeckého lyžování Sokol Vyškov a v patnácti přešla do cyklistického klubu VEUS, kde působí dodnes.

V roce 2000 byla zařazena do rezortního sportovního centra ministerstva vnitra, kde působila v klubu PSK Velo Hradec Králové do konce roku 2004.Vybojovala 28 titulů mistryně České republiky v dráhových a silničních disciplínách. Je trojnásobnou mistryní Evropy a mistryní světa. V dosavadní kariéře se může pochlubit pátým místem v časovce na olympijských hrách v Aténách, v této disciplíně je i mistryní Evropy závodnic do 23 let z roku 2000. Kromě olympijského úspěchu vybojovala v loňském roce ještě stříbro na Světovém poháru v Mexiku v bodovacím závodě. Na světovém šampionátu na dráze v Kodani předloni vybojovala zlato ve scratchi a stříbro v bodovacím závodě. K úspěchům patří i loňské 7. místo v časovce jednotlivkyň na silničním mistrovství světa v Kanadě.

Od prvního ledna je členkou holandské profesionální stáje Buitenpoort-Flexpoit. Po skončení jednoročního zahraničního angažmá by se ráda vrátila znovu do domácího prostředí do klubu PSK Velo, kde určitě najde podporu pro svoji přípravu na olympijské hry v Pekingu.

Ročně najede Lada na kole 28.000 km, ve volném čase, kterého mnoho nemá, ráda čte, maluje nebo hraje na flétnu a kytaru.


Český chlapecký sbor BONI PUERI - Hradecká múza
Český chlapecký sbor Boni pueri (založen 1982) je špičkovým pěveckým tělesem nejen v České republice, ale také ve světě. Má 350 členů a absolvoval již 1800 samostatných koncertů v Evropě, USA, Koreji a Japonsku.

V lednu roku 2004 sbor absolvoval prestižní šestitýdenní turné po 11 státech USA pod vedením sbormistra J. Martince, na jaře koncertoval i na předních pódiích Španělska a Německa, v květnu sbor hostoval v Rudolfinu na Pražském jaru 2004 a byl rovněž zařazen do projektu "České sny" pod záštitou V. Havla a M. Kožené, v jehož rámci chlapci koncertovali po Čechách, v Polsku a Rakousku. Pod záštitou České republiky a Evropské unie zpívali v prosinci Boni pueri v Bruselu pro evropské celebrity. Vystoupili rovněž v přímém rozhlasovém vánočním vysílání "Vánoční den Eurorádia" do celého světa.

Sólisté Boni pueri účinkovali po boku nejslavnějších operních pěvců, a to v rolích tří Géniů Mozartovy Kouzelné flétny v prestižní římské opeře Teatro dell´Opera di Roma. Zpívali závěrečný koncert v přímém přenosu hlavní italské TV z Římského náměstí Piazza del Popolo pro sto tisíc posluchačů.

Na počátku prázdnin uspořádal sbor společně s americkou organizací pod záštitou města, biskupství, České republiky a Evropské unie v Hradci Králové a Praze desetidenní Světové setkání chlapeckých a mužských sborů. Setkaly se tak špičkové sbory z celého světa - celkem 600 zahraničních účinkujících, předních dirigentů a hudebních odborníků. Závěrečný Galakoncert z Rudolfina vysílala Česká televize a živě se natáčel na CD.

Boni pueri jako jediný český sbor byl poctěn titulem "Sbor Evropské unie" při Evropské federaci sborů a umělecký šéf Pavel Horák se stal prezidentem Evropské federace za střední Evropu. Sbor Boni pueri v roce 2004 natočil CD "A Ceremony of Carols" s hudbou Benjamina Brittena a výběrem evropských koled, oceněné v prestižních odborných časopisech v Čechách, Anglii a Francii jako "deska měsíce". Pro Supraphon natočili muzikologické CD se Zelenkovými Responsoriemi. Sbor se stal laureátem Hradecké múzy v roce 1993 a v letech 2000 a 2002 byl na tuto cenu nominován.


JANA DRAŽĎÁKOVÁ - laureát ceny Primus inter pares
Dlouholetá ředitelka Divadla Drak, začala své působení na nejslavnější královéhradecké divadelní scéně již v roce 1960 a prošla v něm řadou profesí. Před rokem 1989 byla provozní tajemnicí divadla, v dubnu 1991 oficiálně jmenována jeho ředitelkou.

Svými vynikajícími lidskými postoji, odbornou erudicí a smyslem pro řízení umělecké instituce, kterou navíc nejdůvěrněji znala, vytvářela a podněcovala neobyčejně tvůrčí zázemí uměleckým týmům divadla. Divadlo Drak pod jejím vedením nikdy neztratilo svůj kredit a stále zůstává na předním místě českého divadelního umění.

I její zásluhou je, že Divadlo Drak patří k jedněm z nejcennějších vyslancům české kultury v zahraničí, a že dobré jméno města Hradce Králové proniká do desítek států na mnoha kontinentech. Její manažerské a lidské schopnosti se přetavily v přátelské vztahy k nezměrnému množství českých i zahraničních spolupracovníků. Osobní vlastnosti Jany Dražďákové jsou a vždy byly zárukou pozitivního rozvoje velmi složitého divadelního organismu, který se vždy otevíral a ve spolupráci s dalšími tvůrčími osobnostmi Divadla Drak stále otevírá novým podnětům, novým uměleckým cílům a novým mladým generacím umělců. Ale především novým generacím diváků, dětem a mládeži, jejichž kulturní oslovení tvorbou Divadla Drak vždy bylo základní ambicí jeho ředitelky, Jany Dražďákové.
Na cenu Primus inter pares již byla nominována v roce 2000.


ZUZANA NAVAROVÁ - laureát ceny Primus inter pares in memoriam
Skladatelka a zpěvačka Zuzana Navarová (1959-2004) vyrůstala v hudebním zázemí rodiny a v činorodé enklávě folkových muzikantů v tomto městě. Od svých šestnácti let prokazovala nevšední tvůrčí potenciál. Její nadání, umocněné znalostí jazyků a ovlivněné světovou etnickou hudbou, vykrystalizovalo do vysoce originální původní tvorby v dnes již legendární skupině Nerez.

Další tvůrčí etapy - spolupráce s kytaristou Ivánem Guetierrézem či internacionální složení skupiny Koa daly naplno vyznít jejímu smyslu pro kompozice nejen hudební. Nenápadná a účinná angažovanost pro NADACI ŽIVOT UMĚLCE prokázala i vynikající lidské vlastnosti zpěvačky, skladatelky a textařky, jejíž nezaměnitelný alt neměl obdoby, a jejíž osobní vklad zhodnotí - bohužel - už pouze historie. Zuzana Navarová se k svému rodnému městu hlásila stejně vlídně a nevtíravě, jako se hlásila svou tvorbou a bytím světu.

Odešla náhle v prosinci roku 2004, uprostřed natěšeného očekávání odborné i laické veřejnosti na její budoucí práce.

Jedinečnost tvorby Zuzany Navarové ocenila i Akademie populární hudby, která ji 19. března 2005 uvedla do Síně slávy.


SOŇA ČERVENÁ - laureát Ceny Dr. Grantiška Ulricha
Operní pěvkyně světového formátu, jejíž kořeny úzce souvisejí s naším městem. Pochází z rodu slavného královéhradeckého rodáka, výrobce žesťových nástrojů a vynálezce, Václava Františka Červeného, je dcerou legendárního zakladatele Červené sedmy Jiřího Červeného.

Vyrůstala v prostředí slavných českých osobností, např. Eduarda Basse, Emila Artura Longena, Saši Rašilova či Jindřicha Plachty. Sama se stala legendární umělkyní - nezapomenutelnou Káčou v prvním uvedení Divotvorného hrnce s Janem Werichem, a poté přední operní hvězdou brněnské Janáčkovy opery a Státní opery v Berlíně.

Po emigraci působila nejen v západním Německu, zpívala v prestižních operních domech ve Švýcarsku, v Itálii, Španělsku, Francii, Anglii, v Americe i Austrálii. Pracovala s Herbertem von Karajanem i s Rafaelem Kubelíkem, jejími partnery byli např. Mario del Monaco i Franco Corelli. Ve své vlasti, na prknech pražského Národního divadla "debutovala" teprve v roce 2002, ve svých sedmasedmdesáti letech v Janáčkově opeře Osud, kterou nastudoval Robert Wilson.

Světlo této zářící světové hvězdy dopadlo i na královéhradecké Klicperovo divadlo, s nímž v roce 2004 nastudovala hlavní roli Dűrenmattovy hry Návštěva staré dámy. Touto rolí vstoupila opět na české činoherní jeviště a v inscenaci režiséra Vladimíra Morávka dokázala nejen královéhradeckému publiku, ale také při mnoha představeních v České republice a v zahraničí (v lednu 2005 v Paříži), že je vynikající českou umělkyní. Stala se držitelkou zvláštní ceny Kolegia pro udělování cen Thálie 2004.

Celoživotním dílem přispěla mimořádně k propagaci české kultury v zahraničí a svou nejsoučasnější tvorbou i svými postoji, jimiž se hrdě hlásí ke svým královéhradeckým předkům, také k propagaci a dobrému jménu našeho města.

www.hka.cz (18. 4. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout