> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Výroční ceny pro šarmantní dámy

Dvě šarmantní dámy si ve čtvrtek večer přišly do Městské hudební síně v Hradci Králové pro letošní prestižní výroční ceny města. Jednalo se o operní pěvkyni Soňu Červenou, která získala Cenu dr. Františka Ulricha, nejvyšší ocenění, které každoročně hradecká radnice uděluje, a ředitelku hradeckého Divadla Drak Janu Dražďákovou - jí byla udělena cena Primus inter pares, první mezi rovnými.
„Hradec je město mého srdce,“ přiznala se hvězda světového formátu Soňa Červená ke svému vztahu k městu na soutoku Labe s Orlicí, i když se narodila roku 1925 v Praze. „Když jsme dnes přijeli na Malé náměstí, moje první věta byla: už je mi zase tak zjihle,“ řekla po udělení ceny. Její pradědeček Václav F. Červený byl významným hradeckým podnikatelem, její otec Jiří Červený založil v Praze slavný kabaret Červená sedma. Po emigraci působila na předních světových jevištích. V roce 2004 se vrátila na činoherní scénu, a to když s režisérem Vladimírem Morávkem nastudovala v hradeckém Klicperově divadle hlavní roli v Dürenmattově dramatu Návštěva staré dámy.
Jméno Jany Dražďákové je od roku 1960 spojeno s hradeckým divadlem Drak. V dubnu 1991 byla jmenována jeho ředitelkou a v této funkci působí dodnes. „Ceny si velmi vážím a mám z ní obrovskou radost, ale nemohla bych ji dostat, kdyby nebylo kolektivu v divadle, který dělá tu vlastní uměleckou práci. Já se vždycky snažila o vytváření zázemí pro divadlo, aby večer, když se otevře opona, byly v hledišti tři stovky spokojených diváků,“ řekla.
Cenu Primus inter pares udělila radnice in memoriam i zpěvačce, skladatelce a královéhradecké rodačce Zuzaně Navarové. Hradečtí městští zastupitelé také rozhodli, že uměleckou cenu Hradecká múza získá proslulý chlapecký pěvecký sbor Boni pueri, který vznikl v roce 1982.
Sportovní cenu města Hradce Králové získala cyklistka Lada Kozlíková, několikanásobná mistryně České republiky v dráhové a silniční cyklistice.

Jiří Bednář - Právo (15. 4. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout