> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradeckou múzu mohou získat dva sbory i biograf

Hradec Králové dnes udělí výroční ceny za rok 2004

Olaureátech výroční ceny Hradecká múza za významný kulturní počin roku 2004 se rozhodne až dnes večer. Nominovány jsou hradecké sbory Boni pueri a Jitro a občanské sdružení Pro-Centrál, které od září 2003 spravuje artový biograf Centrál.

Z někdejšího prodělečného kamenného kina se stala bašta filmových fajnšmekrů věřících na Kusturicu, Allena, von Triera či Bergmana. Centrál se jako první sál u nás mimo Prahu a Brno stal součástí prestižní sítě evropských kin Europa Cinemas Evropská unie. Sdružení iniciovalo projekty Film a škola a Zlatý fond pro studenty, pravidelné projekce pro děti či seniory nebo pořádání festivalů, přehlídek a režisérských profilů, výstav či koncertů. V roce 2004 přišlo do kina 42 175 diváků.

Český chlapecký sbor Boni pueri patří už léta mezi nejvyhledávanější hradecké kulturní vyslance ve světě. Špičkové těleso mělo už 1800 samostatných koncertů v Evropě, USA, Koreji a Japonsku. Loni sbor opět zářil v Americe a stal se součástí projektu České sny. Sólisté účinkovali v Mozartově Kouzelné flétně v prestižní opeře Teatro dell'Opera di Roma. V létě sbor uspořádal v Hradci a Praze desetidenní Světové setkání chlapeckých a mužských sborů. Boni pueri získali titul Sbor Evropské unie. To je jen zlomek činnosti tělesa, k níž patří i ceněná alba.

Stejný kredit kvality má i dětský sbor Jitro, který Hradec reprezentuje více než třicet let. Pod vedením Jiřího Skopala se Jitro stalo jedním z nejlepších českých i světových dětských sborů. Dokládají to vítězství v řadě národních i mezinárodních soutěží i vystoupení v Praze, Washingtonu, Bernu, Tokiu, Barceloně, New Yorku či Avignonu. Umělecký výkon sboru inspiroval hudební skladatele Otmara Máchu, Petra Ebena či Jana Jiráska, japonský autor Yukitake Nakamura mu věnoval rozsáhlou kantátu Věčná duha na téma Hirošima. Jitro bylo na Hradeckou múzu navrhováno již v letech 1993,1995,1996, 1999 a 2003.

Petr Mareček - MF DNES (13. 4. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout