> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

"Dobří chlapci" z Hradce Králové sklízejí úspěch na turné v USA

Velký úspěch sklízí při svém čtvrtém americkém turné za posledních sedm let královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri. "Publikum je skvělé, vnímavé, spontánní, i když v každém státě jiné," řekl ČTK sbormistr Jakub Martinec.
Od poloviny ledna, kdy koncertní šňůra začala v kanadském Torontu, projelo osmadvacetičlenné těleso už osm států na západě USA a v dalších čtyřech na ně obecenstvo čeká. Domů se "dobří chlapci" vrátí po sedmi týdnech začátkem března.
Sbor na koncertech uvádí jak díla evropské klasiky od gregoriánského chorálu po modernu, tak i skladby slavných českých autorů, lidové písně a populární melodie včetně amerických muzikálů. Letošní novinkou je folklorní směs na motivy moravské lidové poezie sestavená olomouckým muzikologem a sbormistrem Janem Vičarem.
Celý program uvádějí nejmladší a nejstarší člen souboru v angličtině. "Už víme, jak publikum zareaguje, kdy se rozesměje, kdy přijdou ovace ve stoje. Turné je opravdu vydařené, moc se nám tu líbí," pochvaluje si Martinec.
Náročný plán s celkem 40 dvouhodinovými koncerty ve 12 státech USA zvládají chlapci bez problémů. "Ponorková nemoc nás nepostihla, nikomu se nestýská, kluci si vytvořili výbornou partu," říká sbormistr Martinec, sám bývalý člen souboru. Pomáhá k tomu i osvědčená zájezdová praxe, kdy starší hoši pečují o mladší.
Uhlídat tři desítky chlapců od devíti do 19 let není podle Martince problém. "Kluci nezlobí. Vědí, že na jejich místo čeká spousta dalších." Celý základní sbor v Hradci Králové má 350 členů, z nichž se do zájezdových skupin tvrdě vybírá.
Chlapci musejí nejen dobře zpívat a "udržet v hlavě dvě až tři hodiny muziky", ale nesmějí mít ani problémy se školou. Proto mají každý den vyčleněné dvě hodiny na učení podle studijních plánů připravených před odjezdem jejich učiteli. "Kdyby školu nezvládali, příště by nikam nejeli," říká rozhodně sbormistr.
Turné je pro chlapce mimořádnou příležitostí poznat Spojené státy. Takřka každý den jsou v jiném městě, autobusem najedou tisíce kilometrů a zastaví se u všech pamětihodností po cestě, o čemž svědčí podrobný deník vystavený na internetu. "Kluci ho píší sami, aby rodiče doma měli stále čerstvé zprávy," uvedl Martinec.
Tou nejlepší zkušeností jsou ale podle něho návštěvy členů souboru v rodinách amerických hostitelů - chlapci se dovědí spoustu věcí, porovnávají rozdíly mezi státy a procvičí si angličtinu.
Úspěch letošního turné má už i svůj konkrétní výsledek - pozvání na další zájezd do USA příští rok o Vánocích.

ČTK (21. 2. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout