> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pro Boni pueri byl Zelenka detektivkou

Hradecký chlapecký sbor nahrál barokní Responsoria k Velkému pátku Jana Dismase Zelenky

Hradec Králové - Ctitelé vážné hudby mají jedno jisté - dva nejkrásnější sváteční časy v roce jim může ještě zkrášlit album Boni pueri. Loni vydal královéhradecký chlapecký sbor s Musicou Bohemica novou nahrávku jednoho z nejslavnějších cyklů koled Benjamina Brittena A Ceremony of Carols a před Velikonocemi došlo na další velkou událost: na světě je deska, na níž proslulé těleso s Musicou Florea Marka Štryncla nahrálo barokní Responsoria k Velkému pátku Jana Dismase Zelenky a Sonáty a moll a e moll i Sinfonie B dur Františka Ignáce Antonína Tůmy.
Zdánlivě nekomerční produkt, který už nemusí podpírat hlasy hostů Lucie Bílé či Karla Gotta, patří k nejnáročnějším počinům, do něhož se kdy „dobří chlapci“, vítaní v USA v Japonsku, pustili.
„Před dvěma lety jsme dostali od manažera Magdaleny Kožené pana Dittricha nabídku podílet se na překrásném projektu minululého roku České sny. Dramaturg tohoto nevídaného cyklu znal naše nahrávky a chtěl, abychom pokračovali v naší dramaturgické linii uvádět díla českých barokních skladatelů. Tak si na nás vymyslel právě Zelenkova Responsoria. Nejsou téměř uváděna, ale zato Zelenka je v poslední době velmi žádaným autorem, neboť všechna Bachova díla jsou už notoricky známá,“ říká sbormistr Pavel Horák, který se na nahrávce podílel s kolegou Jakubem Martincem.
Nabídka oba nadchla, zvláště když záštitu nad celým projektem Českých snů převzali Magdalena Kožená a Václav Havel, avšak vůbec nevěděli, co je vlastně čeká.
„Zelenkovo komplikované hudební uvažování kluci znali již z korunovační opery Sub olea pacis, kterou často provádíme. Ale po obdržení not jsme oba zalapali po dechu - to, co je v Bachovi jasné a předem předvídatelné, to Zelenka v Responsoriích s naprostou pravidelností porušuje. Studovali jsme dílo s oběma koncertními složkami téměř půl roku a byla to detektivka. Vždy když jsme si říkali, že teď to půjde logicky jako ve většině barokních děl, tak Zelenka nečekaně ve vedení hlasů uhýbá a hudební part zahušťuje. Je to na hranici zpívatelnosti. Díky tomu se kluci dostali v hudebním chápání o krok dál a berou Zelenkovu hudbu jako samozřejmost, i když ten krok byl jeden z nejtěžších,“ vypráví Horák.
Zpěváci mohli srovnávat, neboť v minulosti prošli Bachovými velikonočními Matoušovými pašijemi, které je přes hudbu seznámily s pravým významem těchto svátků. „Seznámili se s velkým biblickým příběhem i s barokním nazíráním na svět. Zelenka svá Velkopáteční responsoria rozdělil na devět částí, která patří ke každému ze tří dnů velikonočních -k Zelenému čtvrtku, Velkému pátku a Bílé sobotě. Tak kluci měli možnost k porovnání dvou barokních hegemonů a zároveň získali takové hudební znalosti z této doby, které nemají povětšinou ani absolventi vysokých hudebních škol,“ usmívá se sbormistr.
Odborníci bez rozpaku řadí Zelenkova Responsoria pro hebdomada Sancta z roku 1723 k vrcholům jeho vokální tvorby a zároveň i k nejlepším příkladům zhudebnění těchto předloh v barokní hudbě. Zpěvemresponsorií se uvádějí čtení z knihy Pláče proroka Jeremiáše, která rozjímá nad vypleněním Jeruzaléma a deportací jeho obyvatel. Texty responsorií jsou vzaty částečně ze svědectví evangelií o Kristově utrpení - pašijí, částečně z žalmů, které liturgická tradice spojuje s předpovědí Ukřižování. Skladba v nastudování Boni pueri měla premiéru loni v červnu, zpěváky doprovázel náš nejlepší český varhaník Jaroslav Tůma. Na podzim chtěli Responsoria slyšet v Polsku a Rakousku, dnes se sboru vrší další nabídky na provedení tohoto komplikovaného díla.
Vydání se opět ujal pražský Supraphon, u něhož sbor natočil jak úspěšné profilové cédéčko, tak několik premiérových alb barokních skladatelů, za Zelenkovo Sub olea dostal cenu Midem.
„Chtěli po nás návrhy, čím by mohli prezentovat českou kulturu ve světě. Tak jsem tam více méně drze napsal i Responsoria, ale myslel jsem, že při všeobecném příklonu ke komercionalizaci a krizi v gramofonovém trhu není šance. K mému překvapení si však Suprapnon vybral právě to nejméně komerční -Responsoria. Navíc k provedení jsme si mohli vybrat instrumentální doprovod místo varhanního. Tak jsme volili naše přátelé z barokního souboru Musica Florea, se kterým nás váží krásné hudební zážitky,“ říká Horák a připomíná, že deska patří Hradci Králové. „Nejen, že ji nazpívali Boni pueri z Hradce, ale natáčení jsme na sklonku září také umístili do tamní Městské hudební síně. Jsme rádi, že deska vyšla právě v těchto velikonočních dnech. Když jsem si to v pondělí přehrával, byl to zážitek, že se mi pak ani nechtělo na pomlázku,“ usmívá se Horák.

Petr Mareček - MF DNES (30. 3. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout