> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri míří na další velké turné po Americe

Hradec Králové - Pokud ve Spojených státech jednou uspějete, neznamená to, že máte nadosmrti vyhráno. Naopak, každým dalším koncertem musíte dokazovat, že v obrovské konkurenci byla volba pořadatelů právě vás správná.
To čeká i královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, který v sobotu ráno odlétá na své dosud největší americké turné.
Renomované těleso čeká téměř čtyřicet koncertů v chrámech a velkých koncertních síních. „Je to naše pátá návštěva Ameriky, ale co do počtu koncertů i kilometrů je největší. Začínáme v neděli v Torontu, pak přelétáme do Illinois, projedeme dvanáct států a dostaneme se až na západ do Montany. Loni jsme v Kalifornii vystupovali jen v San Francisku, letos nás čeká Los Angeles a Santa Barbara. Poslední tři vystoupení budeme mít v Arizoně,“ říká sbormistr Jakub Martinec, jehož starostí jsou právě americké zájezdy.
Stejně jako loňská šňůra je i ta letošní zcela profesionální, američtí pořadatelé si Boni pueri zařadili do svých koncertních sezon. V Kalifornii a v Kanadě sbor zazpívá chrámový repertoár, na dalších místech svou tradiční show Boni pueri na cestách. Ta však doznala změn. „Stále je to cestovatelský program o třech částech: výběr z klasických děl, folklor a populární písně různých národů, ovšem folklorní část je úplně nová. Je to směs na motivy moravské lidové poezie, kterou přímo pro nás napsal profesor Jan Vičar. Skladbu, která i s choreografií měla v neděli premiéru v hradeckém Klicperově divadle, nám také věnoval,“ říká Martinec. K propracované čtyřhlasé směsi zbojnických písní z moravských kopanic si zpěváci sami vymysleli choreografii. „Myslím, že se to bude líbit hlavně našim krajanům, je to velmi čistý folklor,“ podotýká sbormistr. Kromě klavíru Viléma Valkouna se v lidovém bloku ozvou také prastarý trumšajt či vozembouch. Staré instrumenty, africký buben, cylindry na muzikály a další koncertní rekvizity zatížily zavazadla na čtyřiašedesát kilogramů.
I finále, které si drží broadwayský švih, je propracovanější než loni, přibyla do něj brazilská píseň, italská Funiculla, francouzská skladba, gospel či japonské dílo, které pro sbor napsal skladatel Yoshifumi Nakajima.
Z osmadvaceti zpěváků se do Ameriky vrací jen polovina, zbytek jsou nové tváře. „I ve sboru je velká konkurence. Agentura sice nechala výběr i program na nás, ale samozřejmě nás sleduje, aby výkon byl minimálně stejný jako loni. I letos bude naší cestu křižovat konkureční sbor z Vídně. Musíme svůj kredit potvrdit, nikdo nesmí onemocnět. I když už loňské turné bylo profesionální, agentura si nás přeci jen ještě trochu zkoušela. Konkurence je ohromná, Američané si mohou pozvat třeba vynikající sbor z Rigy nebo z Bulharska,“ říká Martinec.
Pěvci však neprosedí turné jen v autobuse, až do 4. března mají v plánu navštívit Grand Canyon, hollywoodská studia, Disneyland i Niagarské vodopády z kanadské strany, neboť je znají jen z americké. „Včera jsme se dozvěděli, že v Torontu už visí plakáty na náš koncert ve Virgin Mary Cathedral,“ usmívá se Martinec.
V neděli ve stejnou hodinu jako v Torontu vystoupí šedesát dalších zpěváků Boni pueri se sbormistrem Pavlem Horákem na Pražském hradě, kde s Musicou Floreou představí barokní dílo Jana Dismase Zelenky Sub Olea Pacis.

Petr Mareček - MF DNES (12. 1. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout