> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Zpěv sboru Boni pueri slaví opět úspěchy doma i ve světě

Hradec Králové - Český chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové, hudební velvyslanec sborové federace při Evropské unii, se před měsícem vrátil z úspěšného sedmitýdenního turné po USA a Kanadě. Přesto v těchto dnech nezahálí, vydává nové CD a připravuje se na festivaly Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl.

V sobotu mohli vidět Boni pueri rovněž televizní diváci při slavnostním předávání cen TýTý. Příští týden sbor pořádá konkurzy pro nové zpěváčky do své Školy chlapeckého sborového zpěvu.

Další turné do USA

"Naše již páté severoamerické turné bylo velmi úspěšné a kluci si z něj přivezli mnoho hudebních i cestovatelských zážitků. Začali jsme 15. ledna v tuhé zimě v kanadském Torontu, pokračovali na americkém středozápadě a skončili po sedmi týdnech koncerty v Los Angeles v Kalifornii a ve Phoenixu v Arizoně," uvedl sbormistr Jakub Martinec, pod jehož vedením cestovala do Spojených států a Kanady z 350členného sboru koncertní skupina 28 nejlepších zpěváků. Za "velkou louží" chlapci vystupovali s dvěma typy programů tzv. katedrálním koncertem speciálně připraveným pro chrámové prostory v Kanadě, Kalifornii a Arizoně a tradičním programem Boni pueri na cestách majícím tři části, ve kterém představili nejen hudbu mistrů evropské klasiky, ale i lidové písně z celého světa a český folklor. Právě folklorní část slavila možná největší úspěch.

"Připravili jsme zcela novou skladbu K horám, kterou přímo pro Boni pueri napsal na motivy moravské lidové poezie prof. Jan Vičar a pro kterou si kluci sami připravili a nacvičili choreografii. Přijetí publikem bylo na všech koncertech skvělé, měli jsme pořád vyprodáno. Některé sály přitom měly kapacitu přes dva tisíce míst," dodal Martinec s tím, že se sboru Boni pueri podařilo vybudovat si v Americe dobré jméno.

"Poznali jsme to, když se za námi začali posluchači vracet. Někteří cestovali i stovky mil, aby si nás mohli poslechnout. Ze všech míst jsme měli skvělé odezvy a dobré kritiky, takže jsme si z Ameriky přivezli od naší profesionální agentury pozvání na další turné již v příštím roce," uvedl Martinec.

Viděli pořádný kus Ameriky

Sedmitýdenní turné bylo velmi náročné, téměř každý den měli kluci koncert v jiném místě, vzdáleném třeba i stovky mil. Celkem Boni pueri vystoupili na 35 koncertech ve 12 státech USA.

Přesto se chlapci ani minutku nenudili. Ve volných chvílích se podívali ke dnu polozmrzlých Niagarských vodopádů, vyšplhali se na nejvyšší americký mrakodrap Sears Tower v Chicagu, prošli se po slavném Chodníku slávy v Hollywoodu, viděli přípravy na Oscara několik dní před samotným předáním cen, navštívili Disneyland, hollywoodská filmová studia a nebo se podívali na Grand Canyon. Pro kluky bylo celé turné obrovská zkušenost. Vidět tak velký kus Ameriky během několika týdnů a mít možnost porovnat rozdíly v jednotlivých částech se podaří jen málokomu z jejich vrstevníků. Navíc se všichni včetně toho nejmladšího devítiletého zdokonalili v angličtině.

Na prestižní festivaly

Ani teď, měsíc po návratu, Boni pueri nezahálejí. Tvrdě se připravují na Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, kde vystoupí šedesátka "dobrých chlapců".

"Na Pražském jaru jsme zpívali již několikrát a vždy je to pro nás velmi prestižní záležitost. Loni jsme vystupovali se Zelenkovou korunovační operou Sub olea pacis v pražském Rudolfinu, letos nás čeká provedení Te Deum Antonína Rejchy společně s pardubickou Komorní filharmonií na koncertě přímo v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Celý projekt jsme se rozhodli přenést i do Hradce Králové, kde se slavnostní galakoncert uskuteční v katedrále sv. Ducha v neděli 15. května. Dalším festivalem, na kterém letos vystoupíme, bude i Smetanova Litomyšl. A protože si v tomto roce připomínáme výročí ukončení druhé světové války, znovu začínáme s režisérem Karlem Brožkem nacvičovat terezínskou dětskou operu Brundibár Hanse Krásy. Scénicky ji uvedeme již za několik týdnů v Nizozemsku a v červnu právě na operním festivalu v Litomyšli, kde se závěrečná slova této opery stala mottem letošního ročníku," informoval umělecký šéf sboru Pavel Horák.

Chlapce čeká i Japonsko

Krásovu operu s textem Adolfa Hoffmeistera Boni pueri poprvé nastudovali v roce 2000 pro turné v Japonsku. Do země vycházejícího slunce se na měsíční vánoční turné vydají i letos. V těchto dnech také sboru vychází u vydavatelství Supraphon nová nahrávka. Je to již čtvrté CD s barokní hudbou, tentokrát obsahuje devět responsorií k Velkému pátku Jana Dismase Zelenky.

"Před dvěma lety jsme dostali od manažera Magdaleny Kožené pana Dittricha nabídku podílet se na překrásném projektu České sny. Dramaturg tohoto nevídaného projektu znal naše nahrávky a chtěl, abychom pokračovali v naší dramaturgické linii uvádění děl českých barokních skladatelů, a tak si na nás vymyslel právě Zelenkova Responsoria. Nejsou téměř uváděna, ale zato Zelenka je teď v poslední době velmi žádaným autorem, neboť všechna Bachova díla jsou již notoricky známá. Zelenkův opus jsme provedli poprvé v červnu loňského roku. Doprovázel nás nejlepší český varhaník Jaroslav Tůma a k provedení jsme pozvali dirigenta Marka Štryncla," řekl Horák a dodal, že na podzim následovaly ještě koncerty v Polsku, Rakousku a stále přicházejí další nabídky na provedení tohoto opravdu komplikovaného díla.

"Ve stejné době nás po úspěšném profilovém CD oslovil opět Supraphon, u kterého jsme natočili hned několik premiérových kompaktních desek barokních skladatelů. Za Zelenkovo Sub olea jsme mimo jiné dostali cenu MIDEM," připomněl Horák. Nahrávka bude pokřtěna sice až příští týden v klubu Divadla Bez zábradlí, ale již teď se dostává do distribuce.

K jaru patří konkurzy

Stejně jako každý rok se i letos na jaře konají konkurzy do odpolední Školy chlapeckého sborového zpěvu při Boni pueri, která je svým charakterem v České republice ojedinělá. Od pondělí 11. do pátku 15. dubna vždy od 14 do 15.40 hodin mohou šikovní chlapci ve věku od 3 do 7 let zkusit své štěstí a stát se žáky sborové školy. Na konkurz si připraví jednu libovolnou písničku a pokud uspějí, zúčastní se již jako zpěváci závěrečného letního galakoncertu Boni pueri.

Eliška Skokanová - Hradecké noviny (5. 4. 2005)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout