> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni Pueri ozvláštnil adventní čas v Bruselu

Adventní čas Bruselu ozvláštnil ve čtvrtek večer chlapecký pěvecký sbor z východních Čech Boni pueri. V chrámu Matky boží na náměstí Sablon působily staré vánoční chorály a koledy z různých koutů světa jako vlídné pohlazení, které dalo na chvilku zapomenout na zimu venku.
Zpěv sboru naplňoval za zvuku klavíru a vůně svařeného vína gotické klenby a lidé poslouchali s velkým zaujetím. Každou část koncertu odměnili vděčným potleskem, pokud ovšem zrovna nedrželi v ruce svařák pro zahřátí. Ten rozdávali němečtí a čeští studenti, kteří společně studují v saské Pirně ve dvojjazyčné třídě na gymnáziu Friedricha Schillera.
Boni pueri přivezli z Čech do hlavního města Evropy sváteční atmosféru, ovšem za souhlasu svého sbormistra Jakuba Martince se na konci koncertu na malinkou chvíli trochu uvolnili a část světoznámých amerických Bílých Vánoc pojali v rozpustilejším moderním pojetí. I to však bylo přijato s povděkem.
Soubor představil dále české, polské, katalánské či slovenské koledy a rakouskou Tichou noc si pak při svíčkách pobrukoval celý kostel. Někteří vestoje, protože přišlo mnohem více lidí, než se čekalo.
"Publikum bylo úplně úžasné a udělalo nám to radost. Díky tomu, že bylo nacpáno k prasknutí," svěřil se ČTK se svými pocity sbormistr Martinec. Dobře se cítil i jedenáctiletý zpěváček Štěpán z Hradce Králové, který se premiérově zhostil také role průvodce koncertem. Celý den proto piloval angličtinu. "Od rána jsem se to učil, protože to na mě připadlo poprvé," řekl.
Prestižní pěvecký soubor Boni pueri byl založen v roce 1982. I když čítá celkem 350 členů, vystupují vždy jen tři desítky nejlepších mezi devíti až dvaceti lety.
Čtvrteční akci, kterou organizovalo České centrum v Bruselu, si nenechalo ujít několik stovek diváků, nechyběl mezi nimi saský ministr spravedlnosti Geert Mackenroth nebo Češi pracující v institucích EU a NATO. Skupinu deseti studentů z česko-německé třídy v gymnáziu v Pirně pozvalo České centrum a zastoupení Saska při EU, aby vypomohli s přípravou koncertu.

ČTK (10. 12. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout