> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Filharmonie se vrací k Rybově mši

Nenechte si ujít

Hradec Králové - O České mši vánoční "Hej, mistře" rožmitálského kantora Jakuba Jana Ryby se říká, že je to "hudební lidový betlém a nejkrásnější symbol českých Vánoc". Proto nesmí - stejně jako loni - chybět v cyklu Vánoce s Filharmonií.
Hradecký orchestr ji uvede zítra v 18 hodin v sále Domu kultury Střelnice v Hradci Králové.
Řídit ji bude šéfdirigent Filharmonie Ondřej Kukal a sjedou se kvůli ní sbory z celého Královéhradeckého kraje. V sólových partech se představí zpěváci Hana Škvařilová, Edita Adlerová, Richard Novák a Petr Strnad.
"Z předpokládaného tvůrčího odkazu Jakuba Jana Ryby se zachovala sotva čtvrtina. Ale i kdyby se dochovalo pouze jediné dílo - Česká mše vánoční - stačilo by to k nesmrtelnosti jejího tvůrce. Devět čísel z jeho mše odpovídá stálým a některým proměnlivým částem mše jen formálně. Namísto mešního textu zhudebnil Ryba text typicky jesličkové, vánoční pastýřské hry. Z hlediska skladebného druhu jde o pastorelu, která v českých zemích došla mimořádného rozkvětu a rozšíření ve druhé polovině 18. století," řekl dramaturg hradeckého tělesa Marek Hrubecký. Pastorela sloužila jako hudební vložka do mešního obřadu ve vánočním období. Různorodé podoby pastorel sahaly od ryze instrumentálních skladeb s pastýřským rohem přes prosté strofické písně až k rozměrnějším kantátovým útvarům se sóly, recitativy, áriemi i sbory, jejichž jednotlivé části byly uváděny mezi částmi mše.
"Rybova vánoční mše Hej, mistře přidává k posledně jmenovanému typu obsáhlejší provozovací aparát a posunuje prostou až naivní rovinu běžné pastorelové tvorby do monumentálnější polohy. Rybova mše spolu s několika pastorelami jsou jedinými díly, jež z obrovské produkce duchovní vokálně instrumentální hudby 18. století přežily do dneška jako živá, nikoliv znovu objevovaná součást repertoáru," uvedl Hrubecký.
Tím však Vánoce s Filharmonií nekončí. V pondělí v 19.30 hodin v Kongresovém sále Amber hotelu Černigov bude vánoční koncert cimbálové muziky Hradišťan s Jiřím Pavlicou a o den později ve stejnou dobu v Adalbertinu zazní v podání Českého chlapeckého sboru Boni pueri koledy všech kontinentů v úpravě Jaroslava Krčka.

Petr Mareček - MF DNES (17. 12. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout