> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni Pueri připravili vánoční perlu

Hudba - glosa

Mezi nahrávkami se všelijak spíchnutými koledami a další vánoční hudbou, jež každoročně zaplavují předvánoční trh, se jen občas vynoří něco, co se povznáší nad běžnou rutinu a co v sobě nese punc skutečné tvorby. V případě snímku Ceremony of Carols, který vydala firma Arco Diva, se to však bezesporu podařilo. Zásluhu na tom má především náš špičkový chlapecký sbor z Hradce Králové Boni pueri. Jeho charakteristický sytý barevný zvuk a jiskrný přednes dodávají pásmu českých a světových koled v úpravách Jaroslava a Josefa Krčkových nejen pocit spontánní radosti ze zpěvu, ale i umělecké náročnosti. Soubor Musica Bohemica poskytl sboru dostatečně živý doprovod, který však ponechává chlapce náležitě v popředí.
Dramaturgie snímku se však nespokojila s pouhými slavnými vánočními hity a koledám předřadila cyklus britského skladatele dvacátého století Benjamina Brittena A Ceremony of Carols. Tato kantáta pro dětský sbor a harfu z roku 1942, kterou autor napsal během plavby ze Spojených států do Anglie, svébytným způsobem vzdává hold anglické tradici. Na původní texty ze 14. a 16. století totiž Britten zkomponoval novou hudbu - originální ve své modernosti, průzračnosti a intimnosti. Interpretace v podání Boni Pueri, které na harfu doprovází Hana Müllerová-Jouzová, všem nárokům dostojí, suverénní jsou i sólové vstupy mladičkých zpěváků. Klukům se prostě podařila malá vánoční perla.

Věra Drápelová - MF DNES (14. 12. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout