> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Adventní program bude pestrý

Na Kolínsku se chystají vánoční koncerty, svěcení stromu a adventní průvod

Kolín - Prosincový kalendář předvánočních kulturních akcí je na Kolínsku pestrý. Například na vánoční koncerty se mohou těšit lidé v Kouřimi, Týnci nad Labem i v Kolíně.

Sérii adventních pořadů zahajují už tuto neděli v Kostelci nad Černými lesy, kde bude v 16.30 na Náměstí Smiřických vysvěcen za doprovodu pěveckého sboru Osmikrásky vánoční strom. Podobně se za zvuku koled a účasti dětí i dospělých zahájí předvánoční Psaní Ježíškovi o den později na náměstí v Kouřimi.

Mikuláš povede adventní průvod masek

Ostatně právě zdejší skanzen nabízí nejvíce akcí z celého Kolínska po celé tři týdny.

„Začínáme hned prvního prosince výstavou betlémů v kouřimském muzeu a dvěma výstavami v areálu skanzenu. Jedna je věnována štědrovečerním zvykům a druhá, nazvaná Sedm prstů pro život, představuje práce řezbáře Jiřího Ruckla. A od soboty začínají vlastní předváděcí akce,“ vysvětluje hlavní organizátor Dalibor Hobl z Regionálního muzea Kolín.

Příští sobotu budou po skanzenu chodit bájeslovné adventní postavy Lucek, Barborek, Perucht, Ambrože a ´klovcové baby.´ Jejich průvod s říkadly bude k vidění v 11 a ve 14 hodin.

V neděli se pak ve stejný čas vydá na svou obchůzku Mikuláš a jeho průvod, kterého se zúčastní vedle čertů a andělů i další postavy adventu - středověká Smrtka, Voják, Žid, Sedlák se selkou, Kominík, Turek. Neměli by chybět ani laufři, tedy masky běžců, které obíhaly průvod a zvoněním na zvonce a práskáním bičů upozorňovaly všechny kolem, že se blíží průvod. Toto procesí projde skanzenem a svou cestu zakončí u hospůdky Na Hrázce, kde se bude ve velkém nadělovat.

„Rodiče si mohou přinést dárky pro své děti a Mikuláš je pak slavnostně předá, stačí se informovat u vstupu do skanzenu,“ objasňuje Hobl. Souběžně s těmito průvody se mohou především děti těšit na divadelní Mikulášskou hru, která bude k vidění v poledne a v 15 hodin.

O víkendu 11. a 12. prosince se návštěvníci skanzenu mohou v jednotlivých chalupách podívat na ukázky řemesel. Kulturní program se však přesune do budovy muzea, kde ve 13 hodin zarecitují a zazpívají kouřimští skauti v pořadu Koledování u stromečku.

Na divadlo a hudbu se mohou zájemci těšit až v sobotu 18. prosince při programu S koledou k Betlému a zejména v neděli 19. prosince, kdy se v rámci navození atmosféry života na vesnici v předvánočním období bude hrát divadlo v každou celou hodinu.

Vánoční zpěvy se rozezní v kostelech

„Adventní období v Kouřimi zakončujeme Vánočním koncertem v chrámu sv. Štěpána, kde v pondělí 20. prosince od půl osmé večer zahraje a zazpívá sbor Vox bohemikalis. A ve čtvrtek pak budou zdejší skauti tradičně roznášet betlémské světlo,“ poznamenává vedoucí kouřimského Infocentra Radka Jirkovská.

Vánoční koncerty ostatně patří k oblíbeným příležitostem, jak naladit posluchače na správnou vlnu a každé město si alespoň jeden připravilo. „V pátek 10.prosince v osm večer přivítáme v našem muzeu hrnčířství Danielu Demuthovou, která zazpívá vánoční pastorely a koledy především od barokních mistrů,“ vysvětluje Hana Flusserová z odboru kultury městského úřadu v Kostelci nad Černými lesy.

V Kolíně je v pondělí 6. prosince v 19 hodin na programu městského divadla Vánoční koncert Velkého dechového orchestru, řízeného známými dirigenty rodiny Zemanů. Na 14. prosince je ve stejný čas připraven v chrámu sv. Bartoloměje koncert proslulého chlapeckého souboru Boni pueri.

Adventní koncertování uzavřou žáci základní školy v Týnci nad Labem 22. prosince v 16 hodin, kdy chystají v tamním kostele pro veřejnost svůj tradiční koncert.

Martin Drhovzal - MF DNES (26. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout