> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Divadla bez souborů bojují o diváka

Městské divadlo Prostějov sází na známá jména, olomoucké Divadlo hudby na experiment

Přerov, Olomouc - Musejí se pořádně ohánět, ale výsledek většinou stojí za to. Řeč je o divadlech bez stálých hereckých souborů, takzvaných stagionech. Zatímco majitelé rockových klubů si na sebe musí vydělat, divadla většinou mohou počítat s příspěvkem z městské kasy. Nejdůležitější je však nabídka, která osloví širší publikum. V Olomouckém kraji takto už po léta žije prostějovské Městské divadlo či olomoucké Divadlo hudby.
Městské divadlo Prostějov dostává od města přibližně čtyři miliony korun ročně na pokrytí režijních nákladů. Další tři miliony musí divadlo vydělat pořádáním takových představení, která mají u diváků nejen velký ohlas, takže se zaplatí ze vstupného. Ředitelka prostějovského divadla Alena Spurná tvrdí, že pro úspěch je nutné vypracovat jasnou dramaturgii. „Snažíme se návštěvníkům nabídnout pořady v co největší žánrové šíři - od činoherních představení až po koncerty,“ říká Spurná. „Sledujeme poptávku a hlídáme si, co si lidé žádají. Hrát před prázdným publikem si prostě nemůžeme dovolit. Moc prostoru na experimentování nemáme.“
Co je zaručeným tahákem pro diváky? „Táhnou samozřejmě velká jména, ať už se jedná o divadelní nebo hudební tituly. Posluchačsky zajímavé jsou vystoupení třeba houslisty Pavla Šporcla, která bývají vyprodaná. Atraktivní je i pěvecký sbor Boni Pueri nebo Hana Hegerová,“ dodala Spurná. Přesto se často nevyhne obavám z toho, zda lidé budou mít o nabízená představení zájem. „Nejistotu se nám daří snižovat alespoň abonentním předplatným, díky kterému již dopředu víme, zda o nějaký titul bude zájem nebo ne. Podle toho se poté můžeme rozhodnout, jestli jej na scénu uvedeme, nebo představení raději zrušíme,“ řekla Spurná.
Ačkoli prostějovské divadlo nemá stálý herecký soubor, v minulosti se objevily snahy o jeho založení. „Před třiceti lety ve městě působilo HaDivadlo, které se však po deseti letech přestěhovalo do Brna. Pokoušeli se o to i různí ochotníci, kteří se chtěli profesionalizovat. Nakonec z toho nic nebylo,“ uvedla ředitelka Spurná s tím, že důvodem je možná i velká konkurence nedalekého Moravského divadla v Olomouci.
Další fungující scénou bez stálého souboru v regionu je olomoucké Divadlo hudby. Jeho dramaturgie se soustřeďuje na děti, školy, studenty i dospělé. Na své si přijdou příznivci tradicionalistického divadla, ale i lidé, kteří dávají přednost experimentům s formou i žánrem. Také ředitelka Divadla hudby Libuše Šlezarová řeší především přísun peněz.
„Mrzí mě, že dotace olomoucké radnice na jednu vstupenku do našeho divadla je nepřehlédnutelně nižší než dotace vstupenek sesterských institucí. My dostáváme od města asi stokorunu na lístek, kdežto Moravské divadlo nebo Moravská filharmonie zhruba sedm set korun. Na tuto disproporci upozorňuji finanční komisi radnici každým rokem. Cítíme se totiž být podfinancováni a diskriminováni,“ říká ředitelka Šlezarová.
Divadlo hudby se nevěnuje příliš populárním žánrům, ale spíše takzvané okrajové kultuře. „Považuji tuto oblast za velmi důležitou, ale magistrát nás stále nějak přehlíží. Není to snad úmyslné, plyne to spíše z pohodlnosti. Ideální by pro nás bylo, kdybychom dostávali od radnice alespoň dvě stovky na lístek,“ řekla Šlezarová.
Radnice letos přispěla Divadlu hudby téměř třemi miliony korun, ale podle ředitelky by ale bylo ideální, kdyby divadlo dostalo ještě zhruba o půl milionu víc. „Ve srovnání s podobnými institucemi máme prokazatelně také největší samofinancovatelnost. Na radnici to uznávají, ale v praxi se to jinak neodrazí,“ stěžuje si ředitelka divadla.
Náměstek primátora Martin Pokorný (ODS) z ekonomického odboru olomouckého magistrátu se stížnostem Šlezarové diví. „My jsme na jednání její požadavek o zvýšení dotací akceptovali v celé jeho výši. U všech ostatních příspěvkových organizací jsme žádosti o dotace mírně redukovali. U Divadla hudby tomu tak nebylo, protože má relativně dobré hospodářské výsledky. O tom, zda žádost o vyšší dotace schválíme, rozhodne v prosinci městské zastupitelstvo,“ uvedl náměstek Novotný.

Radek Václavík - MF DNES (19. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout