> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Nové vánoční album Boni pueri pokřtila Lucie Bílá

Hradec Králové - Před Vánoci se ve výlohách obchodů s cédéčky objevují alba, na nichž je interpret v kožichu Santa Klause, stojí na saních či zasněně hledí přes zamrzlé okno a za ním prská prskavka. Vánoční desky mnohdy bývají sázkou do loterie, jistot je jen pár. Mezi ně bezesporu patří královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, který v těchto dnes vydal album A Ceremony of Carols, na němž se sešel s pražskou Musica Bohemica Jaroslava Krčka.

Nová nahrávka jednoho z nejslavnějších cyklů koled Benjamina Brittena, klasika hudby 20. století, je výsostnou muzikantskou záležitostí. V Brittenově díle s hradeckým sborem hostuje harfistka Hana Müllerová-Jouzová.

Cyklus A Ceremony of Carols doplňují vánoční koledy z Itálie, Španělska, Německa, Slovenska, Polska a Francie, nechybí ani česká Žežulka z lesa vylítla a moravská Byla cesta, byla ušlapaná, všechny v aranžích na slovo vzatého znalce českého a evropského folkloru Jaroslava Krčka.

"Je to naše už asi čtvrté klasické vánoční album. Koledy v tradičních úpravách jsou od třinácti národů Evropy, jsou však méně známé. Brittenovo dílo sice často uvádějí dětské nebo ženské sbory, ale my jsme to snad vůbec poprvé nahráli v méně známé úpravě pro smíšenou sestavu, kterou v roce 1955 připravil Julius Harrison," říká sbormistr Jakub Martinec, který těleso při nahrávání řídil. Album, které z vydavatelství Arco Diva míří i na zahraniční trh, minulý týden v pražském divadle Ta Fantastica pokřtili Lucie Bílá a dirigent Libor Pešek.

"Jde sice o sváteční album, ale nejsou to jen zvonečky a koledy, tedy typický vánoční kýč. Brittenovo dílo - staré anglické texty s harfou - tuto desku posouvá spíše do klasické muziky," míní Martinec.
Koledy z alba v Krčkových aranžích zazní 21. prosince v Hradci Králové, kde Boni pueri doprovodí hradecká Filharmonie se šéfdirigentem Ondřejem Kukalem.

Boni pueri nyní koncertují po republice, objevují se na vánočních koncertech spolu s Hradišťanem, harfistkou Janou Bouškovou či pěvkyní Gabrielou Beňačkovou. Na počátku příštího roku poprvé odletí do Kanady a na další velké americké turné, kde kromě amerického středozápadu tentokrát navštíví i jihozápad USA a dostanou se až na samou hranici Mexika.

Petr Mareček - MF DNES (19. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout