> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni Pueri svým koncertem nadchli publikum

Rekordní návštěvností se minulou středu pyšnil adventní koncert Boni Pueri. Chlapecký sbor přilákal do kostela asi 430 posluchačů, což je největší návštěva koncertu klasické hudby od doby, kdy v Kopřivnici hrál houslista Pavel Šporcl. Vyprodané koncerty však nejsou pro Boni Pueri ničím výjimečným. Ať už sbor vystupuje sám nebo s orchestry a sólisty zvučných jmen, na nezájem si stěžovat rozhodně nemůže. V předvánočním období, kdy zároveň koncertují obě výběrové skupiny sboru, to platí dvojnásob.

„Chlapecký sbor je obrovské specifikum. Tenory a basy mladých mužů ve spojení s chlapeckými soprány a alty tvoří nezaměnitelný zvuk. Sbor může dělat větší šíři repertoáru než klasické smíšené sbory a jeho zpěv působí mnohem křehčeji,“ vysvětluje atraktivitu chlapeckého zpěvu sbormistr Jakub Martinec.

Boni Pueri předvedli zaplněnému chrámu sv. Bartoloměje v první části kolekci skladeb mistrů evropské klasiky od gregoriánského chorálu, přes Halelujah z Händlova Mesiáše až po úpravu Larga z Dvořákovy Novosvětské. Druhá polovina koncertu patřila adventní a vánoční muzice v podobě koled z celého světa a ukázek z cyklu A Ceremony of Carols. Právě nahrávka tohoto díla Benjamina Brittena byla prestižním britským hudebním časopisem vyhlášena nahrávkou minulého měsíce.

Sbormistr Jakub Martinec si po koncertě chválil výjimečnou atmosféru, kterou zdejší publikum vytvořilo. Vřelého přijetí se však jeho svěřencům dostává také na četných zahraničních cestách. Pár dní před vystupováním v Kopřivnici sbor koncertoval v Salcburku, tento týden bude zpívat pro belgickou vládu a hned po Vánocích vyráží na sedmitýdenní turné po Kanadě a USA.

„Na celém světě je opravdu kvalitních chlapeckých sborů jen pár. My jsme dosáhli špičkové úrovně, a to nám otvírá také dveře do světa,“ říká Martinec. Udržet dosaženou úroveň je prý ale zavazující a náročné. Zpívání v Boni Pueri jejich sbormistr přirovnává k vrcholovému sportu. Koncertní skupiny vybírají sbormistři ze základního kádru asi tří set padesáti chlapců a zkoušky probíhají standardně třikrát týdně. „Před nějakou velkou akcí, jako je nahrávání nebo turné, už zkoušíme téměř denně,“ uzavřel Martinec.

dam - Kopřivnické noviny (9. 12. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout