> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri nahráli Brittena i koledy

Pro nové vánoční album se hradecký chlapecký sbor spojil se souborem Musica Bohemica

Hradec Králové - Před Vánoci se ve výlohách obchodů s cédéčky objevují alba, na nichž je interpret v kožichu Santa Klause, stojí na saních či zasněně hledí přes zamrzlé okno a za ním prská prskavka. Vánoční desky mnohdy bývají sázkou do loterie, jistot je jen pár. Mezi ně bezesporu patří královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, který v těchto dnes vydal album A Ceremony of Carols, na němž se sešel s pražskou Musicou Bohemica Jaroslava Krčka.
Proslulému sboru s deskou Kouzelné Vánoce před dvěma lety pomohli kromě Pavla Šporcla či Kateřiny Englichové popoví zpěváci Karel Gott a Lucie Bílá, album bylo rázem platinové. Dnes už to Boni pueri nemají zapotřebí, nová nahrávka jednoho z nejslavnějších cyklů koled Benjamina Brittena, klasika hudby 20. století, je výsostnou muzikantskou záležitostí. V Brittenově díle s hradeckým sborem hostuje harfistka Hana Müllerová-Jouzová.
Cyklus A Ceremony of Carols doplňují vánoční koledy z Itálie, Španělska, Německa, Slovenska, Polska a Francie, nechybí ani česká Žežulka z lesa vylítla a moravská Byla cesta, byla ušlapaná, všechny v aranžích na slovo vzatého znalce českého a evropského folkloru Jaroslava Krčka.
"Je to naše už asi čtvrté klasické vánoční album. Koledy v tradičních úpravách jsou od třinácti národů Evropy, jsou však méně známé. Brittenovo dílo sice často uvádějí dětské nebo ženské sbory, ale my jsme to snad vůbec poprvé nahráli v méně známé úpravě pro smíšenou sestavu, kterou v roce 1955 připravil Julius Harrison," říká sbormistr Jakub Martinec, který těleso při nahrávání řídil.
Album, které z vydavatelství Arco Diva míří i na zahraniční trh, minulý týden v pražském divadle Ta Fantastica pokřtili Lucie Bílá a dirigent Libor Pešek. "Jde sice o sváteční album, ale nejsou to jen zvonečky a koledy, tedy typický vánoční kýč. Brittenovo dílo - staré anglické texty s harfou - tuto desku posouvá spíše do klasické muziky. Předchozí deska s hosty byla spíše komerční, před ní jsme k Vánocům nahrávali staré kancionály. Ono album s Gottem a Bílou nám pomohlo v tom, že se dnes můžeme pouštět do náročnějších projektů, díky němu jsme mohli také připravit pro Supraphon naši profilovou desku," míní Martinec.
Benjamin Britten začal svou kompozici pod názvem 7 vánočních koled psát v roce 1942 v kajutě zaoceánské lodi. "Byla příšerná, velmi blízko velkého chladicího zařízení, takže zápach a hluk byl takřka nesnesitelný. Pro Brittena to bylo velmi obtížné, protože to vypadalo, že lidé brouzdají sem a tam po chodbě celé dny," vzpomínal Brittenův přítel Peter Pears. Dílo navazující na anglické chorální tradice mělo premiéru za řízení autora 4. prosince 1943 v londýnskéWigmore Hall. Koledy z alba v Krčkových aranžích zazní v 21. prosince v Hradci Králové, kde Boni pueri doprovodí hradecká Filharmonie se šéfdirigentem Ondřejem Kukalem.
A Ceremony of Carols není však jedinou deskou, kterou sbor Boni pueri letos natočil. "Nahráli jsme ještě Zelenkovy Velkopáteční Responsia, ta vyjdou v lednu. Byl to požadavek ze zahraničí, kde je barokní mistr Jan Dismas Zelenka žádanější než například Johann Sebastian Bach. Je málo objevený, tak vydavatelské firmy po něm rády sahají. Jeho responsoria jsou pro chlapecké sbory takřka na hranici zpívatelnosti, je to opět výrazně muzikologická záležitost," říká šéf Boni pueri, sbormistr Pavel Horák. Album, na němž se podílí evropský varhaník Jaroslav Tůma a muzikanti ze souboru Musica Florea, má být v příštím roce vlajkovou lodí Supraphonu. "Je to asi nejtěžší hudba, jakou jsme kdy dělali. Nedávno jsme Zelenku uvedli v Polsku, příští týden jedeme do Salcburku a pak i dál po Evropě," podotýká Martinec. Zelenkova responsoria s Boni pueri patří do projektu České sny, jehož patrony jsou Václav Havel a Magdalena Kožená.
Boni pueri nyní koncertují po republice, objevují se na vánočních koncertech spolu s Hradišťanem, harfistkou Janou Bouškovou či pěvkyní Gabrielou Beňačkovou. Na počátku příštího roku poprvé odletí do Kanady a na další velké americké turné, kde kromě amerického středozápadu tentokrát navštíví i jihozápad USA a dostanou se až na samou hranici Mexika.

Petr Mareček - MF DNES (16. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout