> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Potlesk ke štědrovečernímu stolu?

Hudební firmy už vrhly na trh nová vánoční alba.
Novinka z produkce Supraphonu se jmenuje Vánoce s Evou Urbanovou; Arco Diva vydává nahrávku chlapeckého sboru Boni Pueri.

Deska Evy Urbanové je živým snímkem z koncertu z loňského prosince. Účinkuje na ní i basbarytonista Zdeněk Pech, tenorista Ladislav Elgr, sbor Bambini di Praga a Pražská komorní filharmonie.
Dramaturgie je z hlediska živého koncertu sestavena vhodně: rámují ji vánoční pastorely, nechybí Gounodovo notorické Ave Maria a kontemplativní árie George Bizeta, Césara Francka či Louise Niedermeyera. Aranže jsou vzhledem k obsazení přiměřeně "bombastické" a v živém provedení působivé. Otázkou je, zda neměl koncert zůstat jednorázovým vystoupením, z něhož se posluchači jistě vraceli dobře naladěni. Poněkud totiž vybočuje z intimní atmosféry Vánoc - těžko si představit člověka, jehož by při štědrovečerní večeři nerušil potlesk mezi skladbami.

Vánoce po anglicku

Ceremony of Carols je název vánočního cyklu Benjamina Brittena i titul CD realizovaného chlapeckým sborem Boni Pueri za tvůrčího přínosu Jaroslava a Josefa Krčkových. Jejich aranže starých evropských koled Brittenovu skladbu doplňují.
Brittenova populární kompozice z roku 1942 se opírá o křesťanské vánoční zpěvy ze 14. - 16. století. Chlapecké hlasy spolu se zvukem harfy (Hana Müllerová-Jouzová) jí dávají čistotu a křehkost. Zejména v unisonu krajních částí, Procesí, zažije posluchač jeden z těch řídkých momentů, kdy mu běhá mráz po zádech.
Střídmá a pokorná je též instrumentace koled v jadrné interpretaci souboru Musica Bohemica. Každá z písní si podržela svůj charakter. Z českého repertoáru tu zní málo známá Žežulka z lesa vylítla v klasicistním kabátku, jaký jí padne. Pravým klenotem je Byla cesta, byla ušlapaná. Sloky starodávného moravského nápěvu gradují přidáváním hlasů hypnotickou silou. CD uzavírá aranžérský oříšek Tichá noc, zde v německé verzi. Sázka na prostotu jednohlasu se vyplatila. Jakkoli odlišné představy Vánoc tyto dvě desky naplňují, obě poskytují dobré protilátky na všudypřítomné syntetické koledy, jaké začnou co nevidět dohánět k šílenství zákazníky obchodních domů. Oprodavačkách nemluvě.

Dita Hradecká - Lidové noviny (11. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout