> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Členové Boni pueri a Musica bohemica natočili Chválu koled

Členové královéhradeckého chlapeckého sboru Boni pueri spolu se souborem Musica bohemica a jeho šéfdirigentem Jaroslavem Krčkem natočili letos v létě ve studiu Domovina v Praze album nejznámějších evropských a světových koled. Má název A Ceremony od Carols (Chvála koled), známé melodie na něm znějí v nových úpravách Jaroslava a Josefa Krčka a vyšlo ve vydavatelství ArcoDiva.
Kompaktní deska, kterou dnes v Praze přivítali zpěvačka Lucie Bílá a dirigent Libor Pešek, obsahuje navíc novou kompletní nahrávku proslulého cyklu britského skladatele Benjamina Brittena nazvaného A Ceremony of Carols.
"Z nahrávky jsem nadšena," řekla Bílá, která s chlapeckým sborem z Hradce Králové často spolupracuje. V posledních deseti letech společně vystoupili na třech stovkách koncertů, z toho polovina byla charitativních.
Spolu se sborem Boni pueri, který v roce 2002 oslavil dvacet let své existence, se na nové kompaktní desce podílel přední hráč na trubku a sólista České filharmonie Miroslav Kejmar. V partu harfy ve skladbě Benjamina Brittena vystoupila sólistka souboru Musica bohemica Hana Müllerová.
Boni pueri vyjeli začátkem letošního roku poprvé do USA za honorář. Na svém prvním profesionálním americkém turné zavítali se sbormistrem Jakubem Martincem do dvanácti států USA, kde absolvovali bezmála čtyři desítky vystoupení. "Za moře se vydáme znovu v polovině ledna a až do začátku března budeme zpívat ve Spojených státech i v Kanadě," řekl Martinec ČTK. Do té doby je však čeká série vánočních koncertů, které zahájí v Salcburku. Koncem listopadu se představí ve Španělském sále Pražského hradu, koncert budou mít i v Rudolfinu. Poté se vydají do Německa a Belgie. Ještě na Boží hod vánoční vystoupí v kostele Šimona a Judy v Praze.
Jaroslav Krček založil v roce 1967 soubor Chorea Bohemica; jeho hudební složka se v polovině 70. let osamostatnila jako Musica Bohemica. V práci s ní skladatel plně rozvinul svůj inspirativní tvůrčí přístup k českým folklorním tradicím úpravou písní a tanců od nejstaršího období. Jeho programy jsou založeny na jevištním ztvárnění dávných lidových projevů a na tvorbě inspirované původním historickým materiálem.

Radio Valc (10. 11. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout