> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Konec dětských herců v Čechách?

Nový zákon děsí hlavně filmaře. Výrazně totiž zkracuje dobu, po kterou mohou děti pracovat během dne.

Zákon, který výrazně omezí účinkování dětí ve filmech, televizních inscenacích a seriálech, dabingu či na divadle, vstoupí v platnost už 1. října. Komplikace přinese například i dětským pěveckým souborům. Jde tu ještě o ochranu dětí, nebo jen o prohlubování byrokracie?

Česká republika léta patřila mezi evropské velmoci v oblasti filmů o dětech a s dětmi. To, že se u nás točily filmy a seriály, které se pak s úspěchem uváděly například v Německu, nebo vznikaly přímo jako koprodukční projekty, nesvědčí jen o řemeslné zdatnosti českých filmařů. Jedním z hlavních důvodů byla i skutečnost, že "práce" dětí před kamerou u nás nebyla, na rozdíl od řady jiných evropských zemí, takřka nijak limitována.
To se ovšem už za týden radikálně změní. V Zákoně o zaměstnanosti se mimo jiné pamatuje i na "Výkon umělecké, kulturní, sportovní nebo reklamní činnosti dítěte". Nová "pravidla hry" přinášejí několik základních omezení. To, kterého se nejvíce děsí hlavně filmaři, je časové. Plyne z něj, že děti do šesti let mohou "pracovat" maximálně dvě hodiny denně, děti do deseti let mají limit tříhodinový a ty nejstarší, od deseti do patnácti, mohou pobýt na "pracovišti" o hodinu déle.

Oliver Twist by neměl být ohrožený

Podle filmařů to bude znamenat konec dětí před kamerou. "Za dvě hodiny s pětiletým dítětem nic nenatočíte," vysvětluje producent Emil Sirotek. Lepší to není ani s většími dětmi, pokud mají ve filmu velké role, jako třeba v případě filmu Oliver Twist, který u nás natáčí Roman Polanski.
"Pokud by zákon platil už dříve, tak jsme tuhle zakázku nezískali," říká jednoznačně Petr Moravec ze společnosti Etic Film. "Oliver Twist se bude točit do poloviny října, většina scén s dětmi už je hotových a navíc je tam v titulní roli anglický chlapec," upřesnil situaci filmu Moravec. Podle něj je naprosto paradoxní, že nový zákon s filmaři nikdo nekonzultoval.

Souhlas rodičů nestačí

Zatím stačilo, když k účinkování dítěte dali souhlas rodiče, teď je zapotřebí nejen potvrzení od lékaře, ale hlavně souhlas z příslušného úřadu práce. "Snažili jsme se na novou situaci připravit. Pracovnice na úřadu netušila, co po ní chceme, odkazovala nás na ministerstvo," svěřuje se se svou zkušeností Marek Hrazdil ze Studia Virtual, kde se dabuje většina filmů z produkce Walta Disneyho. Pokud dítě dabuje ve více studiích, musí mít příslušný počet povolení.
Navíc musí být předvídavé: úřad má totiž na schválení (či zamítnutí) žádosti lhůtu třicet dnů. Papírování, včetně lékařského potvrzení, tedy zabere minimálně šest týdnů. "Zejména při natáčení reklam se stává, že potřebujete sehnat dítě během několika dnů, taková situace ale není výjimečná ani v televizi nebo ve filmu," upozorňuje na paradox zákona Emil Sirotek.
Každé povolení je navíc časově omezené. Zákon se nevztahuje na činnosti, které nejsou honorované, tedy na zájmové amatérské soubory nebo školní vystoupení. Tady tedy dítě může nacvičovat, zpívat, či recitovat do úmoru a nikomu to nemůže vadit. Dělá to zadarmo.
Pokud bude dítě "pracovat" bez příslušného povolení, nebo déle, než mu umožňuje zákon, hrozí jeho "zaměstnavateli" pokuta až dva miliony korun. Sankce jsou formulovány jasně, ne tak všechny ostatní body zákona.

Kdy končí "zábava" a začíná "práce"?

Například tu není jednoznačně specifikováno, kdy dítěti končí "zábava" a začíná "práce". Podle právníka je tento klíčový bod věcí výkladu a právě tady vzniká určitý manévrovací prostor: považuje se za práci například pouze samo natáčení, nebo i příprava a zkoušení? Pokud by se do časového limitu počítala i cesta, šlo by ze strany zákonodárců takřka o kanadský žertík.
Zřetelné není ani, zda se zákon vztahuje pouze na české děti, nebo i na cizince, kteří sem přijedou. Tady ale údajně nastupuje obvyklá právní rutina, která říká, že naše zákony se vztahují na všechny, kteří u nás pobývají.
Otázek je ale mnohem více. Co si například počít s dětmi na "služební cestě"? Naše vyhlášené pěvecké sbory Boni pueri nebo Bambini di Praga jezdí na turné po celém světě. Kdy jsou na výletě a kdy už pracují?
Divadelní dramaturgové by nejspíš měli pečlivě zvážit nasazení některých antických her nebo Shakespearových dramat, například Richarda III. Tam se totiž počítá s dětskými herci a ti podle nového zákona nesmí "pracovat" po desáté hodině večer, pokud se tedy představení protáhne, hrozí divadlu postih. Otázkou samozřejmě je, zda se najde někdo, kdo na přestupek upozorní.
Pokud se zákonodárci inspirovali v zahraničí, byli přísnější než jejich kolegové. "Mám zkušenosti například z natáčení s malými Francouzy, ti mohou být na place zhruba pět hodin denně," uvedl Emil Sirotek. Benevolentnější než u nás jsou i v Británii.
Nový zákon vzbudil rozruch zatím hlavně v oblasti filmu a reklamy, jeho dopad ale bude mnohem širší. Nutně se musí odrazit i ve výrobě televizních pořadů, nejen původních ale i převzatých. Je také pravděpodobné, že už se k nám tolik nepohrnou zahraniční filmaři.

Darina Křivánková - Lidové noviny (23. 9. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout