> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pozvánka na Mezinárodní hudební festival MAHLER 2004

Letošní již třetí ročník festivalu Mahler Jihlava 2004 (pohlednice) bude zahájen přímo v srdci Jihlavy na náměstí - představí se na něm nejmladší generace jihlavských muzikantů – Smyčcový orchestr ZUŠ Jihlava spolu s dirigenty Josefem zemanem a Josefem Mrázkem.
Večer zazní Symfonie č. 4 Gustava Mahlera se sopránovým sólem na texty ze sbírky Des Knaben Wunderhorn. Šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Vladimír Válek, kterého jsme zastihli právě na zkoušce k tomuto dílu, dodává:
"Tuto symfonii jsem dělal několikrát, rád se k ní vracím, protože ve srovnání s První nebo Pátou mi připadá lyričtější, básnivá. Zřejmě tak působí i díky přítomnosti ženského hlasu... Je to nádherná hudba!"
Tím ženským elementem v této symfonii bude mladá mezzosopranistka Karolina Berková, kterou přes její mládí již dobře znají posluchači Národního divadla, zejména z minimalistické opery Kráska a zvíře nebo z Mozartovy Figarovy svatby.
Tak jako loni, tak i letos tento koncert zazní ve zpožděném přenosu na stanici ČR 3 Vltava a uvede ho známý moderátor a pokračovatel rodinné hudební tradice Lukáš Hurník. Spolu s velkým symfonickým dílem Gustava Mahlera zazní i dílo Ludwiga van Beethovena Egmont. A tak vstupní koncert mladých hudebníků připomene Mahlera jako posluchače a diváka velkých přehlídkových promenádních koncertů na jihlavském náměstí v době jeho jihlavského dětství /a ještě více a daleko záměrněji to bude v případě nedělního koncertu Vojenské hudby Olomoucv 12. IX. 04 v 11.00 /, večerní symfonický koncert pak Mahlera skladatele a Mahlera dirigenta.
K zahájení festivalu bude patřit i vernisáž speciálně připravené výstavy známek s hudební tematikou v Domě Gustava Mahlera ve Znojemské ulici. Bude to určité zpestření a zároveň by pořadatelé chtěli takovým typem akcí oslovit co nejširší veřejnost a nejrůznější zájmové skupiny.
Slavnostní zahájení patří samozřejmě primátoru města Ing. Vratislavu Výbornému a hejtmanovi Kraje Vysočina Ing Františku Dohnalovi.
I třetí ročník festivalu pokračuje v hledání a prezentaci žánrové a stylové pestrosti - ostatně patřila k základním rysům Mahlerova hudebního slovníku. Mahlerova skladatelská ruka dokázala syntetizovat rovněž až neuvěřitelně pestrou směsici podnětů. V tomto smyslu bude velmi zajímavé vystoupení souboru Triny, jehož vůdčí osobností je televizní hlasatelka a zpěvačka Iveta Kováčová. Posluchači budou mít možnost vidět nejen tuto sympatickou mladou ženu, ale i její dvě kolegyně ze souboru a uslyší velmi originální hudbu inspirovanou mnoha zdroji, zejména pak romským folklorem. Se souborem v poslední době spolupracuje i mezinárodně renomované Škampovo kvarteto a ještě o něm hodně uslyšíme.
Moment dlouholetého vztahu a ovlivňování české a německé /v tomto případě dokonce německé protestantské/ hudební kultury bude představovat uvedení melodramu Jiřího Anotnína Bendy Ariadna. Antické téma zpracované německým básníkem /Johann Christian Brandes/ a zhudebněné českým emigrantem Jiřím Antoníme Bendou - opět zajímavý moment a kombinace. A opět další rozměr festivalu ukazující i jeden z rysů Mahlerova odkazu. A ještě jedna zajímavost. K Bendovým melodramům Medea a Ariadna měl velmi blízko i Wolfgang Amadeus Mozart. Svému otci o tomto vztahu napsal známá, často citovaná slova:
"Víte přece, že Benda byl vždy mým miláčkem mezi luteránskými kapelníky; tato dvě díla mám tak rád, že je vozím s sebou."
Spolu s dílem Jiřího Antonína Bendy zazní ještě skladby naše vynikajícího skladatele a znalce lidového umění Jaroslava Krčka. Jihlava bude mít dokonce tu čest, že na festivalu zazní světová premiéra Krčkova melodramu Oklamaná milá. Prozraďme ještě, že Jaroslav Krček a jím založený soubor dokončil právě těsně před zahájením festivalu zajímavou produkci, kde se spojil s chlapeckým sborem Boni pueri. Nahrávali cyklus Ceremony of carols Benjamina Brittena a světové koledy. Máme se na co těšit! Příští rok je budeme mít v Jihlavě.
V Bendově melodramu se samozřejmě vedle hudebníků představí i skvělí čeští herci – Jitka Molavcová a Alfred Strejček, takže i příznivci kultivovaného hereckého projevu zažijí velký večer.
Wihanovo kvarteto spolu s vynikajím britským klavíristou Charlesem Owenem zahrají pravděpodobně nejznámější komorní skladby Anotnína Dvořáka – Smyčcový kvartet F dur „Americký“ a Klavírní kvintet. Právě ty skladby, které mají velký ohlas v zahraničí a navíc dokumentují výsostné postavení českých komorních interpretů v zahraničí.
Ale ještě předtím se odehraje setkání koncertního umění a mladých posluchačů. Tento dopolední koncert, který bude letos v pondělí 13.září od 11.00 v hotelu Gustav Mahler, má již na festivalu svoji tradici a patřil vždy k jeho nejlepším a nezapomenutelným částem. Mladí posluchači spolu s dalšími návštěvníky již viděli a slyšeli housle Jaroslava Svěceného, loni skvělou jazzovou exhibici Epoque Quartetu a letos to budou Beatles v podání smyčcového kvarteta. A tak to bude vzpomínka na zlatá šedesátá léta a připomínka toho, že tvorba Beatles nestárne ani v podání tak klasického ansámblu jako je smyčcové kvarteto. A Wihanovci hrát skladby Paula a Johna skutečně umějí – dokládá to i jejich bestseller - CD s touto tvorbou. Prostě: Beatles are here to stay… Pro jejich příznivce skvělá příležitost připomenout si dobu, kdy jsme nosili květiny ve vlasech a minisukně byly možná ještě kratší než dnes…
Barytonista Ivan Kusnjer, často přezdívaný král českých pěvců, je několikanásobným nositelem ceny Thalie, ve svém oboru nemá u nás konkurenci a je velmi častým hostem v zahraničí, naposledy na slavných promenádních koncertech v Londýně nebo v Paříži. Tvorbou Gustava Mahlera (pohlednice) festival v Jihlavě začíná, ale i vrcholí. A tak v podání Ivana Kusnjera za doprovodu Jiřího Pokorného uslyšíme cyklus Gustava Mahlera Písně potulného tovaryše a výběr z tzv. Rückert Lieder.A v druhé polovině koncertu potom pestřejší obraz vybraný z populárních operních duet a árií. Mimochodem, zazní zde i jedna árie Mahlerova osobního přítele – hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstra – z opery Eva.
Karla Bytnarová patří k velkým nadějím českého operního zpěvu, je častým hostem zejména na německých scénách a má kromě skvělých hlasových a muzikanstkých dispozic i mimořádný herecký talent. Spolu s Ivanem Kusnjerem tvoří skvělý komediální pár. Barytonista Ivan Kusnjer si úmyslně vybral své dva nejoblíbenší písňové cykly Gustava Mahlera – písňová tvorba tohoto tvůrce je už pravidelná součást festivalu. Jestliže zalistzujeme stránkami minulých brožur, najdeme tu při interpretaci Mahlerových písní jména jako Thomas Hampson, Dagmar Pecková, Magdalena Kožená, Gabriela Beňačková. Letos je to tedy Ivan Kusnjer spolu s Karlou Bytnarovou, zalistujeme li v plánech festivalu, objevíme pro příští rok jméno Štefana Margity, který v těchto chvílích exceluje v Japonsku v inscenaci Bergova Vojcka spolu se světovou dirigentskou jedničkou Seiji Ozawou. Na festivalu se tedy objevuje pouze skutečná světová elita. A jednotlivé recitaly by mohly být skutečnou ozdobou kteréhokoliv světového pódia. Ostatně není náhodou, že loňské vystoupení Gabriely Beňačkové sledovali spolu s ředitelem České filharmonie Václavem Riedlbauchem hned dva ředitelé velkých a významných meziárodních festivalů – Jaromír Javůrek z festivalu Ostrvský Máj a Vojtěch Stříteský z festivalu Smetanova Litomyšl. A v obou případech z toho bylo okamžité pozvání pěvkyně – v Litomyšli dokonce program velmi podobný recitalu v Jihlavě.
K festivalu patří i další akce, které jsou zároveň hudební, ale nějakým způsobem přesahují pouze hudební rozměr, respektive pomáhají hudbu popularizovat nebo šířit mnezi posluchači. A zde je klíčovým žánrem film – ať už klasický nebo televizní.
Máme velké štěstí, že v loňském roce se na festivalu velmi líbilo režiséru Janu Špátovi, který komentoval svůj skvělý dokument o Gustavu Mahlerovi a pak organizátorům napsal slova, že to na festivalu vonělo človečinou“ Letos přijede Jan Špáta promítnout a okomentovat své další vynikající obrazy velkých osobností české hudební kultury. A protože přijíždí do Kališť poprvé od chvíle, kdy zde natočil svůj nezapomenutelný dokument o Gustavu Mahlerovi, budeme se těšit na jeho reakci při pohledu na nově zrekonstruovaný dům. Ale nejvíce se budeme v sobotu 11. září v 15.00 těšit na jeho filmy a na to jak zasadí do mahlerovského rosaria další krásnou růži.
Každý festival žije zajímavým napětím mezi tím, co probíhá v současnosti / a co vlastně již nenávratně uplývá/ a mezi tím, co se v současnosti plánuje a připravuje. Festival Mahler Jihlava žije především svojí budoucností. Navázal úspěšné partnerství s dvěma významnými místy a festivaly - Brucknerův Linec v Rakousku a Warwick/Leamington/Stratford ve Velké Británii. V obou případech se jedná o místa i festivaly tematizující významné světové osobnosti – Anton Bruckner a William Shakespeare. To Jihlavu a další dvě místa díky Gustavu Mahlerovi spojuje.
V posledních měsících se na představitele města obrátila britská Společnost Viktora Ullmanna se zajímavou nabídkou a žádostí o bližší spolupráci. Krok za krokem, postupně roste prestiž festivalu i města Jihalvy jako důležitého kulturního centra na mapě Evropy. Festival žije i snahou o co nejužší propojení se svým rodným regionem Vysočiny a městem Jihlavou a zároveň snahou prosadit se v evropských souvislostech. K tomu je zapotřebí hodně energie a vzájemné splupráce, ještě více dobrých partnerů a do budoucna i důstojného místa, kde by se mohla provádět Mahlerova velká symfonická díla. To je však ona pověstná hudba budoucnosti, nicméně pořadatelé věří, že i tato partitura bude napsána a že třeba jubilejní desátý ročník festivalu v roce 2011 by mohl proběhnout v nové koncertní síni. Byla by to pravá mahlerovská Hudba tisíců…

Jiří Štilec - www.kr-vysocina.cz (3. 9. 2004)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout